Zdravá marmeláda z černého jeřábu
Ingredience
Cukr krupice |
1.5 kg |
Cukr vanilka |
20 g |
Hřebíček |
4 ks |
Jeřabiny čerstvé |
3 kg |
Pektogel |
20 g |
Rum |
50 ml |
Skořice mletá |
1 kávová lžička |
Sorban draselný |
1 špetka |
Víno bílé |
0.7 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 43 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Černou jeřabinu očistíme, nezralé a poškozené plody odstraníme. Potom jeřabiny propláchneme teplou vodou a necháme dobře okapat. Okapané plody dáme do hrnce, přilijeme vínem, zamícháme a povaříme 30-40 minut.
- Následovně plody jeřabiny v hrnci rozmačkáme, vsypeme cukr s vanilkovým cukrem. Přidáme hřebíček, skořici a ve vaření pokračujeme až do zahoustnutí směsi.
- Před dokončením vaření vmícháme Pektogel, povaříme 2 minuty. Potom ještě přimícháme Sorban, povaříme ještě 1 minutu a hrnec stáhneme ze sporáku.
- Nakonec do marmelády přilijeme rum a dobře promícháme. Hotovou marmeládu teplou naléváme do připravených sklenic. Zavíčkujeme je, necháme vychladnout a odložíme na chladné tmavé místo, kde marmeládu můžeme uskladňovat delší dobu.