Zdravá marmeláda z černého jeřábu

Ingredience


Cukr krupice 1.5 kg
Cukr vanilka 20 g
Hřebíček 4 ks
Jeřabiny čerstvé 3 kg
Pektogel 20 g
Rum 50 ml
Skořice mletá 1 kávová lžička
Sorban draselný 1 špetka
Víno bílé 0.7 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Černou jeřabinu očistíme, nezralé a poškozené plody odstraníme. Potom jeřabiny propláchneme teplou vodou a necháme dobře okapat. Okapané plody dáme do hrnce, přilijeme vínem, zamícháme a povaříme 30-40 minut.
  2. Následovně plody jeřabiny v hrnci rozmačkáme, vsypeme cukr s vanilkovým cukrem. Přidáme hřebíček, skořici a ve vaření pokračujeme až do zahoustnutí směsi.
  3. Před dokončením vaření vmícháme Pektogel, povaříme 2 minuty. Potom ještě přimícháme Sorban, povaříme ještě 1 minutu a hrnec stáhneme ze sporáku.
  4. Nakonec do marmelády přilijeme rum a dobře promícháme. Hotovou marmeládu teplou naléváme do připravených sklenic. Zavíčkujeme je, necháme vychladnout a odložíme na chladné tmavé místo, kde marmeládu můžeme uskladňovat delší dobu.