Povidla z černého bezu a jablek
Ingredience
Bezinkový květ |
2 kg |
Citronová šťáva |
50 ml |
Cukr želírovací |
500 g |
Hřebíček |
2 kávová lžička |
Jablka |
1 kg |
Skořice mletá |
4 kávová lžička |
Švestky |
500 g |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké dílky. Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Černý bez důkladně očistíme, propereme a necháme dobře okapat.
- Připravená jablka, švestky, kuličky bezu v misce smícháme spolu s cukrem. Necháme stranou suroviny odležet, aby se rozpustil cukr. Trvá to přibližně 3 hodiny. Za tu dobu ovoce s cukrem párkrát promícháme.
- Potom do ovocné směsi přimícháme hřebíček, skořici, zázvor. Vše dohromady dobře promícháme a přeložíme do pekáče, který vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě povidla vyvaříme od zbytečné tekutiny. Před dokončením přilijeme citrónovou šťávu a zlehka promícháme. Vyvařování trvá přibližně 120 minut. /Po celou dobu směs nemícháme./
- Hotová povidla ještě horká naplníme do čistých sklenic, dobře je víčky uzavřeme. Necháme vychladnout a uskladníme na studené a tmavé místo.