Povidla z černého bezu a jablek

Ingredience


Bezinkový květ 2 kg
Citronová šťáva 50 ml
Cukr želírovací 500 g
Hřebíček 2 kávová lžička
Jablka 1 kg
Skořice mletá 4 kávová lžička
Švestky 500 g
Zázvor mletý 1 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké dílky. Švestky vypeckujeme a rozpůlíme. Černý bez důkladně očistíme, propereme a necháme dobře okapat.
  2. Připravená jablka, švestky, kuličky bezu v misce smícháme spolu s cukrem. Necháme stranou suroviny odležet, aby se rozpustil cukr. Trvá to přibližně 3 hodiny. Za tu dobu ovoce s cukrem párkrát promícháme.
  3. Potom do ovocné směsi přimícháme hřebíček, skořici, zázvor. Vše dohromady dobře promícháme a přeložíme do pekáče, který vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě povidla vyvaříme od zbytečné tekutiny. Před dokončením přilijeme citrónovou šťávu a zlehka promícháme. Vyvařování trvá přibližně 120 minut. /Po celou dobu směs nemícháme./
  4. Hotová povidla ještě horká naplníme do čistých sklenic, dobře je víčky uzavřeme. Necháme vychladnout a uskladníme na studené a tmavé místo.