Zeleninová směs s bylinkovou zálivkou

Ingredience


Červená řepa 1 ks
Cibulka jarní 4 ks
Cuketa 2 ks
Mrkev kořen 4 ks
Mungo klíčky 50 g
Olivy černé 8 ks
Ořechy vlašské 30 g
Paprika žlutá 1 ks
Řeřicha 50 g
Česnek 1 stroužek
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Cukr krupice 1 špetka
Hořčice 1 kávová lžička
Olej z pšeničných klíčků 5 polévková lžíce
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 50 g
Sůl 1 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Vývar zeleninový 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu, tedy řepu, mrkev, cukety, papriku a cibuli omyjeme a očistíme. Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji na jemném struhadle. Mrkve oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
  2. Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu. Papriku pokrájíme na čtvrtiny a ty na jemné nudličky.
  3. Jarní cibulky pokrájíme na kolečka i s nezavadlou zelenou částí.
  4. Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a smícháme je s nastrouhanou řepou. Olivy vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Promícháme je s nastrouhanými cuketami. Na každý ze 4 talířů dáme kupičku od jednotlivé zeleniny.
  5. Připravíme si zálivku: Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Vložíme ho do misky a přidáme k němu hořčici, žloutky, cukr, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše prošleháme dohladka. Po částech přidáváme olej a zašleháváme ho. Do zálivky přidáme pro rozředění vývar a ještě znovu prošleháme. Petrželku nasekáme nadrobno a přidáme ji do zálivky.
  6. Řeřichu a mungo klíčky opláchneme a necháme okapat. Pak nasekanou řeřichu přidáme doprostřed každého talíře a všechny talíře také posypeme klíčky mungo fazolí a nudličkami papriky. Přelijeme zálivkou.