Zeleninová směs s bylinkovou zálivkou
Ingredience
Červená řepa |
1 ks |
Cibulka jarní |
4 ks |
Cuketa |
2 ks |
Mrkev kořen |
4 ks |
Mungo klíčky |
50 g |
Olivy černé |
8 ks |
Ořechy vlašské |
30 g |
Paprika žlutá |
1 ks |
Řeřicha |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 špetka |
Hořčice |
1 kávová lžička |
Olej z pšeničných klíčků |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
50 g |
Sůl |
1 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vývar zeleninový |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 0 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zeleninu, tedy řepu, mrkev, cukety, papriku a cibuli omyjeme a očistíme. Oloupeme červenou řepu a nastrouháme ji na jemném struhadle. Mrkve oškrábeme a nastrouháme na hrubším struhadle.
- Na hrubém struhadle nastrouháme cuketu. Papriku pokrájíme na čtvrtiny a ty na jemné nudličky.
- Jarní cibulky pokrájíme na kolečka i s nezavadlou zelenou částí.
- Vlašské ořechy nasekáme nahrubo a smícháme je s nastrouhanou řepou. Olivy vypeckujeme a pokrájíme na čtvrtky. Promícháme je s nastrouhanými cuketami. Na každý ze 4 talířů dáme kupičku od jednotlivé zeleniny.
- Připravíme si zálivku: Stroužek česneku oloupeme a prolisujeme. Vložíme ho do misky a přidáme k němu hořčici, žloutky, cukr, sůl, pepř a citronovou šťávu. Vše prošleháme dohladka. Po částech přidáváme olej a zašleháváme ho. Do zálivky přidáme pro rozředění vývar a ještě znovu prošleháme. Petrželku nasekáme nadrobno a přidáme ji do zálivky.
- Řeřichu a mungo klíčky opláchneme a necháme okapat. Pak nasekanou řeřichu přidáme doprostřed každého talíře a všechny talíře také posypeme klíčky mungo fazolí a nudličkami papriky. Přelijeme zálivkou.