Salát z fazolí, tuňáka a rajčat
Ingredience
Balsamico ocet |
1 kávová lžička |
Bazalka |
50 g |
Bobkový list |
1 ks |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
3 ks |
Fazole bílé |
500 g |
Hřebíček |
2 ks |
Ocet vinný červený |
3 polévková lžíce |
Olej olivový |
8 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Rajčata |
6 ks |
Sardelové řezy |
2 ks |
Sůl |
2 špetka |
Tuňák v oleji |
150 g |
Tymián čerstvý |
50 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do hrnce vlijeme 2,5 litru vody a do ní vsypeme sušené bílé fazole. Necháme je namočené přes noc. Další den fazole s vodou necháme na plotně, dokud nepřijdou k varu. Cibuli oloupeme, zapíchneme do ní hřebíček a vložíme do vroucí vody k fazolím. Přidáme do vody ještě bobkový list, tymián a na kousky nakrájený oloupaný stroužek česneku. Vaříme jednu hodinu, dokud fazole nejsou dokonale měkké.
- Připravíme zálivku. Zbylý stroužek česneku nasekáme najemno a nadrobno nakrájíme sardelové řezy a přidáme k němu. Vlijeme k nim vinný i balzamicový ocet. Osolíme, opepříme a prošleháme. Postupně přidáváme olej a znovu prošleháme.
- Z hotových uvařených fazolí scedíme vývar, fazole necháme okapat. Vývar odložíme stranou. Uvařené fazole vmícháme do připravené zálivky. Přilijeme k nim trochu vývaru, promícháme a necháme 30 minut v chladu odležet.
- Vroucí vodou spaříme rajčata, oloupeme je, rozpůlíme a odstraníme z nich semínka. Rajčatovou dužninu pokrájíme na kostičky. Bazalku nasekáme nadrobno.
- Do fazolí vmícháme rajčatové kostičky, bazalku a maso z tuňáka, které jsme rozmačkali vidličkou. Osolíme a opepříme.