Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou

Ingredience


Brokolice 100 g
Chřest zelený 250 g
Cuketa 2 ks
Fazolové lusky zelené 100 g
Hrachové lusky 100 g
Losos uzený 150 g
Máslo čerstvé 10 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Ocet estragonový 2 polévková lžíce
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 ks
Šalotka 1 ks
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 6 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme.
  2. V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket.
  3. Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
  4. Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
  5. Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
  6. Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
  7. Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne.
  8. Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr.
  9. Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet.