Salát ze zeleniny s holandskou omáčkou
Ingredience
Brokolice |
100 g |
Chřest zelený |
250 g |
Cuketa |
2 ks |
Fazolové lusky zelené |
100 g |
Hrachové lusky |
100 g |
Losos uzený |
150 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Sůl |
1 špetka |
Voda pitná |
2 l |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Ocet estragonový |
2 polévková lžíce |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 ks |
Šalotka |
1 ks |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
6 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zeleninu opláchneme ve vodě. Oloupeme dolní část chřestu a pokrájíme ho na kousky. Odkrojíme oba konce z hrachových lusků a fazolek. Na plátky pokrájíme cukety. Brokolici rozdělíme na jednotlivé růžičky. Do hlubší pánve vložíme máslo a na něj dáme kousky chřestu, podlijeme trochou vody a podusíme. Do hrnce vlijeme vodu, osolíme a vhodíme do ní fazolky. 10 minut povaříme.
- V dalším hrnci 5 minut povaříme brokolicové růžičky, hrachové lusky a plátky cuket.
- Všechnu uvařenou zeleninu hned zchladíme studenou vodou a necháme na sítu okapat.
- Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Do malého hrníčku vlijeme víno a ocet, přidáme nakrájenou šalotku. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- Vývar se šalotkou scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne.
- Potom do kréme postupně vešleháme i tekuté máslo a přidáme nadrobno nasekaný kopr.
- Uvařenou zeleninu pak v míse promícháme s uzeným lososem a holandskou omáčkou. Nakonec ještě osolíme, opepříme a ochutíme citronovou šťávou. Necháme 15 minut uležet.