Salát s chřestem a holandskou omáčkou z pomeranče
Ingredience
Chřest zelený |
1 kg |
Cukr krupice |
0.5 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Citronová šťáva |
3 polévková lžíce |
Kerblík |
50 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř cayenský |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Pomeranče |
1 ks |
Pomerančová šťáva |
100 ml |
Sůl |
2 špetka |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Zelený chřest opláchneme a oloupeme. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přidáme máslo a cukr a vložíme do vody chřest. Vaříme 10 minut. Potom chřest vyjmeme, zchladíme a pokrájíme na kousky. Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
- Do malého hrníčku vlijeme pomerančovou šťávu a ocet. Přidáme nadrobno nasekanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
- Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
- Vývar z octa a pomerančové šťávy scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo. Na závěr přichutíme citronovou šťávou.
- Na talíře naservírujeme chřest a přelijeme ho omáčkou.