Salát s chřestem a holandskou omáčkou z pomeranče

Ingredience


Chřest zelený 1 kg
Cukr krupice 0.5 kávová lžička
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Citronová šťáva 3 polévková lžíce
Kerblík 50 g
Máslo čerstvé 100 g
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Pomeranče 1 ks
Pomerančová šťáva 100 ml
Sůl 2 špetka
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Zelený chřest opláchneme a oloupeme. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přidáme máslo a cukr a vložíme do vody chřest. Vaříme 10 minut. Potom chřest vyjmeme, zchladíme a pokrájíme na kousky. Připravíme omáčku. Na hlubší pánvi rozpustíme máslo, pak pánev odstavíme ze sporáku a slijeme tak, aby usazeniny z másla zůstaly na dně.
  2. Do malého hrníčku vlijeme pomerančovou šťávu a ocet. Přidáme nadrobno nasekanou kůru z jednoho chemicky neošetřeného pomeranče. Postavíme na plotnu a vaříme, dokud se tekutina v hrníčku ze dvou třetin neodpaří.
  3. Do nerezové misky vyklepneme žloutky. Opepříme černým a cayenským pepřem, osolíme. Na plotně ohřejeme vodu, jakmile je vroucí, vložíme do hrnce nerezovou misku se žloutky a na vodní lázni je šleháme v krém.
  4. Vývar z octa a pomerančové šťávy scedíme přes síto a pak ho přidáváme ke žloutkovému krému a postupně ho do něj zašleháváme, dokud krém nezhoustne. Potom do krému postupně vešleháme i tekuté máslo. Na závěr přichutíme citronovou šťávou.
  5. Na talíře naservírujeme chřest a přelijeme ho omáčkou.