Oříškové rohlíčky pro celiatiky
Ingredience
Cukr vanilka |
20 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mouka bezlepková |
400 g |
Vejce slepičí |
1 ks |
Xantanová guma |
1 kávová lžička |
Zakysaná smetana |
150 ml |
Cukr krupice |
100 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Ořechy vlašské |
250 g |
-
Doba přípravy: 180 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Těsto: Máslo rozmícháme se smetanou, xantanovou gumou a moukou do hladkého těsta. Z těsta vytvoříme šest bochánků, které necháme alespoň 2 hodiny odležet v lednici. Potom bochánky rozválíme na kola, která rozdělíme na 8 dílků. Na špičaté kraje dílků rozdělíme oříškovou náplň a dílky svineme do tvaru rohlíčků. Rohlíčky rozložíme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem, pečivo potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova. Ihned po upečení - ještě horké rohlíčky posypeme vanilkovým cukrem. Potom necháme pečivo vychladnout a servírujeme jako pohoštění návštěvám.
- Náplň:Ořechy nameleme, potom je smícháme s cukrem, spaříme vařícím mlékem a dobře promícháme.