Jablkový koláč s rozinkami
Ingredience
Cukr krupice |
200 g |
Jablka |
1 kg |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka bezlepková Mantler |
170 g |
Mouka kukuřičná |
70 g |
Ořechy vlašské |
200 g |
Rozinky tmavé |
1 hrst |
Skořice mletá |
3 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka kukuřičná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 70 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle, přimícháme hrst propláchnutých a okapaných rozinek a sekaných ořechů. Směs ochutíme skořicí. Bezlepkovou mouku Mantler promícháme s kukuřičnou moukou. Dvě pečící koláčové formy vymažeme máslem a vysypeme kukuřičnou moukou. Troubu předehřejeme na 180 °C.
- Do připravených koláčových forem nasypeme nejprve vrstvu směsi mouk, na mouky dáme vrstvu jablek s rozinkami a ořechy a tak pokračujeme, až budou formy naplněny. Končíme vrstvou mouky, kterou zakapeme rozpuštěným máslem. Takto připravené koláče pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Po upečení necháme koláče vychladnout a servírujeme je jako svačinu, pokrájené na výseče nebo obdélníky.