Piškotový moučník s krémem

Ingredience


Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr krystal 370 g
Kypřicí prášek do pečiva 20 g
Mouka bezlepková 370 g
Olej stolní 150 ml
Vejce slepičí 6 ks
Voda pitná 150 ml
Xantanová guma 2 g
Čokoláda mléčná 50 g
Cukr moučkový 4 polévková lžíce
Cukr vanilka 37 g
Kakao 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 250 g
Mléko polotučné 500 ml
Ořechy lískové 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, žloutky vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, olejem a vodou dohladka. Do směsi vmícháme bílkový sníh a nakonec mouku, kterou jsme smíchali s kypřícím práškem do pečiva, xantanovou gumou a citrónovou kůrou. Těsto vlijeme do hlubšího plechu, který jsme vyložili pečícím papírem a hned pečeme v troubě, vyhřáté na 180 °C.
  2. Korpus necháme vystydnout a potom ho podélně rozřízneme a promažeme krémem a znovu přiklopíme. Povrch moučníku potřeme zbytkem krému a ozdobíme lískovými oříšky a necháme v lednici ztuhnout. Moučník podáváme studený, jako pohoštění.
  3. Krém: Pudink uvaříme podle návodu a přikrytý pokličkou ho necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku vmícháme máslo a cukr. Potom rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nad mírným plamenem a vmícháme do krému. Krém důkladně promícháme a necháme ho chvíli tuhnout v lednici. Potom krémem natřeme rozkrojený koláč a jeho povrch.