Piškotový moučník s krémem
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr krystal |
370 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
20 g |
Mouka bezlepková |
370 g |
Olej stolní |
150 ml |
Vejce slepičí |
6 ks |
Voda pitná |
150 ml |
Xantanová guma |
2 g |
Čokoláda mléčná |
50 g |
Cukr moučkový |
4 polévková lžíce |
Cukr vanilka |
37 g |
Kakao |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Ořechy lískové |
100 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu, žloutky vymícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, olejem a vodou dohladka. Do směsi vmícháme bílkový sníh a nakonec mouku, kterou jsme smíchali s kypřícím práškem do pečiva, xantanovou gumou a citrónovou kůrou. Těsto vlijeme do hlubšího plechu, který jsme vyložili pečícím papírem a hned pečeme v troubě, vyhřáté na 180 °C.
- Korpus necháme vystydnout a potom ho podélně rozřízneme a promažeme krémem a znovu přiklopíme. Povrch moučníku potřeme zbytkem krému a ozdobíme lískovými oříšky a necháme v lednici ztuhnout. Moučník podáváme studený, jako pohoštění.
- Krém: Pudink uvaříme podle návodu a přikrytý pokličkou ho necháme vychladnout. Do vychladlého pudinku vmícháme máslo a cukr. Potom rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nad mírným plamenem a vmícháme do krému. Krém důkladně promícháme a necháme ho chvíli tuhnout v lednici. Potom krémem natřeme rozkrojený koláč a jeho povrch.