Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny
Ingredience
Celer bulvový |
400 g |
Cibule |
400 g |
Hříbky čerstvé |
1 kg |
Květák |
400 g |
Kyselina citrónová |
1 špetka |
Mrkev sterilovaná |
400 g |
Paprika červená |
400 g |
Sůl |
1 špetka |
Bobkový list |
2 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Hořčičné semínko |
1 kávová lžička |
Nové koření celé |
0.5 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
2.5 dl |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
1 špetka |
Voda pitná |
7.5 dl |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 12 porcí
- Tvrdší hříbky očistíme, omyjeme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Ochutíme špetkou soli a cca 10 minut povaříme. Po vychladnutí scedíme.
- Cibuli, celer a mrkev očistíme, opláchneme a pokrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky. Vše vložíme do osolené vody, přisypeme kyselinu citronovou a uvaříme do poloměkka. Papriku očistíme, pokrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Všechnu zeleninu promícháme s houbami a na sítu necháme okapat.
- Na nálev smícháme vodu s octem, solí a cukrem. Přidáme pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko, bobkový list a povaříme.
- Směs hub a zeleniny rozdělíme do sklenic, zlehka namačkáme a zalijeme vychladlým nálevem. Odložíme a necháme stát do druhého dne. Poté sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut.
- Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme v temné a studené místnosti.