Sterilovaný salát z čerstvých hub a zeleniny

Ingredience


Celer bulvový 400 g
Cibule 400 g
Hříbky čerstvé 1 kg
Květák 400 g
Kyselina citrónová 1 špetka
Mrkev sterilovaná 400 g
Paprika červená 400 g
Sůl 1 špetka
Bobkový list 2 ks
Cukr krupice 100 g
Hořčičné semínko 1 kávová lžička
Nové koření celé 0.5 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 2.5 dl
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 polévková lžíce
Tymián čerstvý 1 špetka
Voda pitná 7.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Tvrdší hříbky očistíme, omyjeme, vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Ochutíme špetkou soli a cca 10 minut povaříme. Po vychladnutí scedíme.
  2. Cibuli, celer a mrkev očistíme, opláchneme a pokrájíme na kolečka, květák rozebereme na růžičky. Vše vložíme do osolené vody, přisypeme kyselinu citronovou a uvaříme do poloměkka. Papriku očistíme, pokrájíme na nudličky a spaříme vroucí vodou. Všechnu zeleninu promícháme s houbami a na sítu necháme okapat.
  3. Na nálev smícháme vodu s octem, solí a cukrem. Přidáme pepř, nové koření, tymián, hořčičné semínko, bobkový list a povaříme.
  4. Směs hub a zeleniny rozdělíme do sklenic, zlehka namačkáme a zalijeme vychladlým nálevem. Odložíme a necháme stát do druhého dne. Poté sklenice zavíčkujeme, urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 90 °C sterilujeme po dobu 30 minut.
  5. Po vyjmutí necháme vychladnout a uložíme v temné a studené místnosti.