Těstoviny s gorgonzolovou omáčkou a ořechy

Ingredience


Hrášek 160 g
Máslo čerstvé 80 g
Ořechy vlašské 80 g
Pepř černý mletý 2 g
Smetana 16% (pochoutková) 2 polévková lžíce
Sůl 10 g
Sýr Gorgonzola 150 g
Těstoviny Linguine 500 g
Voda pitná 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vyloupané vlašské ořechy dáme na plech a vložíme je do trouby předehřáté na 180 stupňů a necháme péct asi 5 minut, dokud nebudou ořechy lehce orestované. Poté vyndáme a necháme zchladit.
  2. Ve velkém hrnci přivedeme k varu solenou vodu a uvaříme těstoviny podle návodu na skus. Po uvaření slijeme přes síto, necháme okapat a vrátíme do hrnce a dáme na místo, kde nevychladnou.
  3. Při přípravě omáčky nejprve pomalu rozpustíme máslo. Mezitím si nakrájíme gorgonzolu, můžeme i rozlámat. Smícháme se smetanou a hráškem, dáme na rozpuštěné máslo a pomalu za stálého míchání zahříváme omáčku až do zhoustnutí. Dle chuti přidáme opatrně sůl (pozor na přesolení, gorgonzola je poměrně slaná) a pepř.
  4. Uvařené těstoviny promícháme s teplou omáčkou a vychlazenými ořechy.
  5. Podáváme na předehřátých talířích.