Těstoviny s gorgonzolovou omáčkou a ořechy
Ingredience
Hrášek |
160 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Ořechy vlašské |
80 g |
Pepř černý mletý |
2 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
10 g |
Sýr Gorgonzola |
150 g |
Těstoviny Linguine |
500 g |
Voda pitná |
3 l |
-
Doba přípravy: 5 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Vyloupané vlašské ořechy dáme na plech a vložíme je do trouby předehřáté na 180 stupňů a necháme péct asi 5 minut, dokud nebudou ořechy lehce orestované. Poté vyndáme a necháme zchladit.
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu solenou vodu a uvaříme těstoviny podle návodu na skus. Po uvaření slijeme přes síto, necháme okapat a vrátíme do hrnce a dáme na místo, kde nevychladnou.
- Při přípravě omáčky nejprve pomalu rozpustíme máslo. Mezitím si nakrájíme gorgonzolu, můžeme i rozlámat. Smícháme se smetanou a hráškem, dáme na rozpuštěné máslo a pomalu za stálého míchání zahříváme omáčku až do zhoustnutí. Dle chuti přidáme opatrně sůl (pozor na přesolení, gorgonzola je poměrně slaná) a pepř.
- Uvařené těstoviny promícháme s teplou omáčkou a vychlazenými ořechy.
- Podáváme na předehřátých talířích.