Sterilizovaná tykev se zeleninou

Ingredience


Bobkový list 4 g
Cibule 2 kg
Cukr krupice 350 g
Nové koření celé 10 g
Ocet kvasný lihový 1.5 dl
Olej slunečnicový 2 dl
Paprika zelená 1 kg
Paprika žlutá 1 kg
Pepř černý celý 10 g
Rajčata 2 kg
Sůl 150 g
Tykev 2 kg
Voda pitná 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Všechnu zeleninu omyjeme a necháme okapat. Rajčata spaříme horkou vodou, potom je přelijeme studenou a oloupeme. Zelené a žluté papriky zbavíme jadřinců a spolu s rajčaty a oloupanou tykví nakrájíme na tenké nudličky.
  2. Ve větším hrnci rozpálíme olej a na něm necháme zesklovatět oloupanou a na malé kousky nakrájenou cibuli. Když je už cibule sklovitá, vložíme všechnu nakrájenou zeleninu a zamícháme. Ihned zalijeme 5 dl vody, octem, přisypeme cukr, sůl, vložíme bobkový list, nové koření a nakonec celý pepř. Zamícháme a občasným promícháním přivedeme k varu. Potom povaříme ještě 10-15 minut.
  3. Hotovou a ještě horkou zeleninu spolu s nálevem naplníme do sklenic. Sklenice zavíčkujeme a naskládáme do sterilizačního hrnce, kde sterilizujeme 5 minut.
  4. Sklenice vybereme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.