Polpety z telecího masa

Ingredience


Máslo čerstvé 50 g
Mléko polotučné 100 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 20 g
Muškátový květ 1 g
Pepř černý mletý 1 g
Slanina vepřová 50 g
Sůl 20 g
Telecí plec 500 g
Tuk 50 g
Vejce slepičí 60 g
Voda pitná 500 ml
Žemle tuková 100 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí maso opláchneme a najemno umeleme spolu s žemlí máčenou v mléce a vymačkanou.
  2. Směs mírně osolíme, přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření a dobře promícháme.
  3. Ze směsi tvarujeme polpety (kuličky nebo oválné, silnější placičky), rychleji je opečeme na tuku a vyjmeme.
  4. Zbylý tuk v pekáči zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zastříkneme vodou, osolíme a rozšleháme. Za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
  5. Šťávu přecedíme na opečené polpety a pod poklicí dusíme doměkka.
  6. Před koncem dušení šťávu zjemníme máslem.