Polpety z telecího masa
Ingredience
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
100 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
20 g |
Muškátový květ |
1 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Sůl |
20 g |
Telecí plec |
500 g |
Tuk |
50 g |
Vejce slepičí |
60 g |
Voda pitná |
500 ml |
Žemle tuková |
100 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Telecí maso opláchneme a najemno umeleme spolu s žemlí máčenou v mléce a vymačkanou.
- Směs mírně osolíme, přidáme na malé kostičky nakrájenou slaninu, vejce, koření a dobře promícháme.
- Ze směsi tvarujeme polpety (kuličky nebo oválné, silnější placičky), rychleji je opečeme na tuku a vyjmeme.
- Zbylý tuk v pekáči zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zastříkneme vodou, osolíme a rozšleháme. Za občasného promíchání nejméně 20 minut vaříme.
- Šťávu přecedíme na opečené polpety a pod poklicí dusíme doměkka.
- Před koncem dušení šťávu zjemníme máslem.