Mrkvičky ve sladkokyselém nálevu

Ingredience


Mrkev kořen 2 kg
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 5 l
Cukr krupice 120 g
Křen 40 g
Nové koření celé 5 g
Ocet kvasný lihový 3 dl
Pepř černý celý 3 g
Sůl 1 polévková lžíce
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Příprava nálevu: Do kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme ocet, přisypeme sůl a nakonec cukr. Přivedeme k varu a povaříme ještě 7 minut.
  2. Mladé mrkvičky oloupeme, omyjeme a v hrnci s osolenou vodou povaříme 10 minut. Vaříme podle velikosti mrkví. Mrkvičky scedíme a střídavě s tenkými kolečky křenu naskládáme do skleniček. Do každé skleníčky na mrkev položíme tři kuličky pepře a nového koření. Všechny suroviny zalijeme teplým nálevem a skleničky zavíčkujeme. Naskládáme je do zavařovacího hrnce a při 90 stupňové teplotě povaříme 15 minut. Potom je vyndáme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladném a suchém místě.