Mrkvičky ve sladkokyselém nálevu
Ingredience
Mrkev kořen |
2 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
5 l |
Cukr krupice |
120 g |
Křen |
40 g |
Nové koření celé |
5 g |
Ocet kvasný lihový |
3 dl |
Pepř černý celý |
3 g |
Sůl |
1 polévková lžíce |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Příprava nálevu: Do kastrůlku vlijeme vodu, přilijeme ocet, přisypeme sůl a nakonec cukr. Přivedeme k varu a povaříme ještě 7 minut.
- Mladé mrkvičky oloupeme, omyjeme a v hrnci s osolenou vodou povaříme 10 minut. Vaříme podle velikosti mrkví. Mrkvičky scedíme a střídavě s tenkými kolečky křenu naskládáme do skleniček. Do každé skleníčky na mrkev položíme tři kuličky pepře a nového koření. Všechny suroviny zalijeme teplým nálevem a skleničky zavíčkujeme. Naskládáme je do zavařovacího hrnce a při 90 stupňové teplotě povaříme 15 minut. Potom je vyndáme z hrnce, necháme vychladnout a uskladníme na chladném a suchém místě.