Salát z mořských živočichů
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
1 ks |
Krevety tygří |
250 g |
Mušle slávky |
250 g |
Mušle zaděnky |
250 g |
Ocet vinný |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
5 polévková lžíce |
Pepř černý celý |
8 ks |
Petržel - nať |
50 g |
Sépie |
250 g |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
20 g |
Víno bílé |
250 ml |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme sépie. Mušle, které nejsou uzavřené, vyřadíme, protože jsou špatné. Uzavřené mušle odrbeme kartáčkem.
- Do většího hrnce vlijeme víno a vodu. Cibuli oloupeme, pokrájíme na osminy a vložíme do hrnce. Přidáme do hrnce tymián, bobkový list a celý pepř. Směs vody a vína přivedeme k varu.
- Do vařící vody vložíme sépie a 10 minut vaříme. Po 10 minutách je vyndáme z hrnce děrovanou naběračkou. Potom do hrnce vložíme mušle a vaříme je ve vroucí vodě, dokud se neotevřou. Potom je opět vyjmeme. Mušle, které se neotevřely, vyhodíme. Do stejného hrnce pak vložíme ještě krevety a ztlumíme plamen, aby voda s vínem vřela jenom jemně. Vaříme 4 minuty. Vývar scedíme a odložíme stranou.
- Uvařené mušle vyjmeme z lastur, krevety oloupeme.
- Připravíme zálivku. Do misky vlijeme ocet, citronovou šťávu a olej. Česnek oloupeme a prolisujeme. Přidáme do zálivky a osolíme ji. K zálivce přilijeme zhruba osminu z množství vývaru po vaření mořských živočichů. Zálivku promícháme a přelijeme na uvařené mořské živočichy. Necháme salát alespoň 30 minut odležet. Petrželku nasekáme nadrobno a posypeme s ní salát. Podáváme.