Telecí sekaný řízek na másle
Ingredience
Citrony |
10 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
60 g |
Muškátový květ |
1 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Sůl |
25 g |
Telecí plec |
750 g |
Tuk |
60 g |
Vejce slepičí |
40 g |
Voda pitná |
600 ml |
Žemle tuková |
150 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Telecí maso opláchneme a najemno umeleme se žemlí namočenou v mléce.
- Mírně osolíme, okořeníme, přidáme vejce a kůru z omytého citronu a směs dobře promícháme.
- Z připravené hmoty v mouce vytvarujeme oválné řízky asi 10mm silné. Vložíme je do pekáče vytřeného tukem a dáme do horké trouby prudčeji zapéci.
- Po zapečení řízky obrátíme, zastříkneme vodou a za občasného přelévání vzniklou šťávou je pod poklicí pečeme (dusíme) doměkka.
- Řízky vyjmeme, šťávu procedíme, podle potřeby ji rozředíme nebo odvaříme, přisolíme ji a zjemníme máslem.
- Nakonec šťávu nalijeme na řízky a vše krátce podusíme.