Telecí sekaný řízek na másle

Ingredience


Citrony 10 g
Máslo čerstvé 100 g
Mléko polotučné 150 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 60 g
Muškátový květ 1 g
Pepř černý mletý 1 g
Sůl 25 g
Telecí plec 750 g
Tuk 60 g
Vejce slepičí 40 g
Voda pitná 600 ml
Žemle tuková 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí maso opláchneme a najemno umeleme se žemlí namočenou v mléce.
  2. Mírně osolíme, okořeníme, přidáme vejce a kůru z omytého citronu a směs dobře promícháme.
  3. Z připravené hmoty v mouce vytvarujeme oválné řízky asi 10mm silné. Vložíme je do pekáče vytřeného tukem a dáme do horké trouby prudčeji zapéci.
  4. Po zapečení řízky obrátíme, zastříkneme vodou a za občasného přelévání vzniklou šťávou je pod poklicí pečeme (dusíme) doměkka.
  5. Řízky vyjmeme, šťávu procedíme, podle potřeby ji rozředíme nebo odvaříme, přisolíme ji a zjemníme máslem.
  6. Nakonec šťávu nalijeme na řízky a vše krátce podusíme.