Vařený kapr s béarnskou omáčkou
Ingredience
Kapr obecný |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vývar zeleninový |
1.2 l |
Estragon |
40 g |
Kerblík |
40 g |
Máslo čerstvé |
150 g |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
2 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kapra zbaveného šupin nakrájíme na porce, osolíme a dáme vařit do zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak stáhneme plamen a necháme „táhnout“ asi 18 minut. Uvařenou rybu poznáme podle toho, že se z ní dají snadno vytáhnout kosti. Uvařené rybí porce opatrně vyndáme a servírujeme přelité béarnskou omáčkou.
-
- Omáčka Béarnaise [52498]:
- Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné.
- Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme studenou vodu a žloutky a ve vodní lázni asi 80 °C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme slabým praménkem rozpuštěné máslo.
- Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40-50 °C. Hodí se ke všem masovým minutkám.