Vařený kapr s béarnskou omáčkou

Ingredience


Kapr obecný 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Vývar zeleninový 1.2 l
Estragon 40 g
Kerblík 40 g
Máslo čerstvé 150 g
Ocet vinný 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 3 ks
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 2 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Kapra zbaveného šupin nakrájíme na porce, osolíme a dáme vařit do zeleninového vývaru. Necháme přejít var, pak stáhneme plamen a necháme „táhnout“ asi 18 minut. Uvařenou rybu poznáme podle toho, že se z ní dají snadno vytáhnout kosti. Uvařené rybí porce opatrně vyndáme a servírujeme přelité béarnskou omáčkou.
  2. Omáčka Béarnaise [52498]:
  3. Máslo pomalu rozpustíme, až je vlažné.
  4. Do hrnce dáme na mírném ohni vařit nadrobno nakrájenou šalotku, sůl, pepř, víno a ocet. Když se tekutina vyvaří, dáme směs vychladnout. Přidáme studenou vodu a žloutky a ve vodní lázni asi 80 °C teplé šleháme metlou, až žloutky vypění a směs získá hustotu normální omáčky. Hrnec odstavíme z plotny a do omáčky za stálého míchání přiléváme slabým praménkem rozpuštěné máslo.
  5. Omáčku nejlépe uchováme při teplotě 40-50 °C. Hodí se ke všem masovým minutkám.