Staročeská čalamáda

Ingredience


Bobkový list 5 g
Cibule 300 g
Okurky 1 kg
Rajčata zelená 500 g
Voda pitná 6 l
Zelí hlávkové bílé 1.5 kg
Cukr krupice 100 g
Ocet kvasný lihový 30 g
Sůl 100 g
Voda pitná 3 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Malá zelená rajčata očistíme, omyjeme a rozkrojíme na půlky. Bílé hlávkové zelí zbavíme košťálu, poškozených listů a nakrájíme na tenké proužky. Oloupanou cibuli spolu s omytými okurky nakrájíme na tenká kolečka.
  2. Příprava nálevu: Vodu v hrnci osolíme, přilijeme ocet, přidáme cukr, vše přivedeme k varu a povaříme ještě 7 minut.
  3. V hrnci do vroucí vody dáme povařit zelí na 10 minut. Papriky vaříme 5 minut, rajčata také 5 minut. Potom zeleninu scedíme, necháme okapat, dáme do misky, kam přidáme nakrájenou cibuli, vše dobře promícháme. Připravenou zeleninu naplníme do skleniček, na vrch každé dáme dva bobkové listy. Zalijeme teplým nálevem a skleníčky zavíčkujeme.
  4. V hrnci na sterilizování sterilizujeme při 90stupňové teplotě 30 minut.