Staročeská čalamáda
Ingredience
Bobkový list |
5 g |
Cibule |
300 g |
Okurky |
1 kg |
Rajčata zelená |
500 g |
Voda pitná |
6 l |
Zelí hlávkové bílé |
1.5 kg |
Cukr krupice |
100 g |
Ocet kvasný lihový |
30 g |
Sůl |
100 g |
Voda pitná |
3 dl |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Malá zelená rajčata očistíme, omyjeme a rozkrojíme na půlky. Bílé hlávkové zelí zbavíme košťálu, poškozených listů a nakrájíme na tenké proužky. Oloupanou cibuli spolu s omytými okurky nakrájíme na tenká kolečka.
- Příprava nálevu: Vodu v hrnci osolíme, přilijeme ocet, přidáme cukr, vše přivedeme k varu a povaříme ještě 7 minut.
- V hrnci do vroucí vody dáme povařit zelí na 10 minut. Papriky vaříme 5 minut, rajčata také 5 minut. Potom zeleninu scedíme, necháme okapat, dáme do misky, kam přidáme nakrájenou cibuli, vše dobře promícháme. Připravenou zeleninu naplníme do skleniček, na vrch každé dáme dva bobkové listy. Zalijeme teplým nálevem a skleníčky zavíčkujeme.
- V hrnci na sterilizování sterilizujeme při 90stupňové teplotě 30 minut.