Houbová polévka se sýrem
Ingredience
Celer řapíkatý |
50 g |
Česnek |
1 stroužek |
Chléb toastový |
60 g |
Hovězí vývar základní |
1000 ml |
Máslo čerstvé |
80 g |
Pažitka |
35 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
120 g |
Šalotka |
50 g |
Sůl |
8 g |
Sýr Gruyére |
80 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Víno bílé |
250 ml |
Žampiony čerstvé |
250 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky, řapíkatý celer nakrájíme na nudličky, šalotku nadrobno, sýr nastrouháme, pažitku posekáme najemno, česnek prolisujeme.
- V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme celer se šalotkou, osmahneme, přidáme česnek, orestujeme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a vaříme zvolna zhruba 20 minut. Nyní přidáme plátky žampionů a povaříme dalších 10 minut. Přilijeme víno, necháme projít varem a odstavíme.
- Rajčata scedíme, nakrájíme nadrobno, krajíčky toastového chleba rozkrojíme na trojúhelníčky a opečeme nasucho v topinkovači.
- Do každého talíře položíme dva trojúhelníčky opečeného chleba, posypeme pažitkou, přidáme lžíci rajčat, zalijeme horkou polévkou, posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme.