Houbová polévka se sýrem

Ingredience


Celer řapíkatý 50 g
Česnek 1 stroužek
Chléb toastový 60 g
Hovězí vývar základní 1000 ml
Máslo čerstvé 80 g
Pažitka 35 g
Pepř černý mletý 1 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 120 g
Šalotka 50 g
Sůl 8 g
Sýr Gruyére 80 g
Tymián čerstvý 10 g
Víno bílé 250 ml
Žampiony čerstvé 250 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky, řapíkatý celer nakrájíme na nudličky, šalotku nadrobno, sýr nastrouháme, pažitku posekáme najemno, česnek prolisujeme.
  2. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme celer se šalotkou, osmahneme, přidáme česnek, orestujeme, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme, přidáme snítku tymiánu a vaříme zvolna zhruba 20 minut. Nyní přidáme plátky žampionů a povaříme dalších 10 minut. Přilijeme víno, necháme projít varem a odstavíme.
  3. Rajčata scedíme, nakrájíme nadrobno, krajíčky toastového chleba rozkrojíme na trojúhelníčky a opečeme nasucho v topinkovači.
  4. Do každého talíře položíme dva trojúhelníčky opečeného chleba, posypeme pažitkou, přidáme lžíci rajčat, zalijeme horkou polévkou, posypeme strouhaným sýrem a ihned podáváme.