Dýňové čatní citrónové
Ingredience
Chilli koření mleté |
1 kávová lžička |
Citrony |
2 ks |
Cukr krupice |
100 g |
Dýně |
2 kg |
Med včelí |
3 polévková lžíce |
Ocet vinný červený |
0.5 l |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Rozinky tmavé |
200 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Zázvor mletý |
1 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Žlutou dýni oloupeme, lžící odstraníme semínka a měkkou dužinu. Dýni nakrájíme na malé kousky, které položíme do velké pánve. Přidáme citron spařený horkou vodou, který nakrájíme na tenké plátky. Potom přidáme zázvor, předem namočené rozinky, nakonec zalijeme vínem a vodou. Směs promícháme a za častého míchání dusíme přibližně 30 minut.
- Do směsi přisypeme cukr, med, dochutíme chilli kořením, solí, pepřem. Pokračujeme v dušení ještě 10 minut, aby směs dostala pravou hustotu. Ještě teplou směs naplníme do skleniček, zavíčkujeme a obrátíme víčky dolů. Potom vrátíme zpátky, necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.