Salát z krevet s omáčkou z papriky

Ingredience


Balsamico ocet 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Fazolové lusky zelené 200 g
Kapary 2 polévková lžíce
Krevety tygří 12 ks
Olej olivový 5 polévková lžíce
Paprika žlutá 2 ks
Pepř cayenský 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Šalotka 1 ks
Smetana 16% (pochoutková) 2 polévková lžíce
Sůl 3 špetka
Voda pitná 1 l
Vývar z humrů 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Papriky omyjeme, rozkrojíme na poloviny a odstraníme bílé žebroví a semínka. Rozkrájíme je na drobné kostičky. Oloupeme stroužek česneku a šalotku a nasekáme nadrobno.
  2. V kastrolu si rozehřejeme polovinu olivového oleje a vhodíme na něj šalotku, česnek a nakrájené papriky. Všechnu zeleninu podusíme a zalijeme ji humrovým vývarem. Přisypeme sůl, černý pepř a cayenský pepř. Přikryjeme kastrol pokličkou a dusíme zeleninu ještě 20 minut.
  3. Opláchneme si fazolové lusky, odkrájíme z nich oba konce a také hřbetní vlákno, pokud je silnější a tužší. Do hrnce vlijeme vodu a osolíme. Přivedeme ji k varu a vhodíme do ní fazolky. Vaříme je 10 minut, dokud nejsou měkké. Pak z nich scedíme vodu a na sítu je necháme okapat.
  4. Připravíme si paprikovou omáčku. Podušené papriky vložíme do mixéru a rozmixujeme. Rozmixovanou paprikovou směs ještě prolisujeme přes síto. Osolíme ji a opepříme a přidáme balsamico ocet. Odložíme stranou a necháme vychladnout.
  5. Krevety rozřízneme a odstraníme z nich střívko.
  6. Na pánev si vlijeme zbylý olej. Oloupeme druhý stroužek česneku, vhodíme ho na pánev a orestujeme dozlatova. Pak ho vyndáme a vložíme na pánev půlky krevet, umístíme je krunýřem dolů a rychle orestujeme. Pak je obrátíme, ztlumíme plamen a dorestujeme je.
  7. Paprikovou omáčkou vlijeme do mixéru a všleháme do ní smetanu.
  8. Na talíře rozložíme krevety a fazolky a přelijeme je paprikovou omáčkou. Nakonec posypeme kapary a podáváme.