Telecí krokety smažené (minutka)

Ingredience


Cibule 60 g
Máslo čerstvé 75 g
Mléko polotučné 75 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 45 g
Muškátový květ 1 g
Olej rostlinný 150 ml
Pepř černý mletý 1 g
Strouhanka 75 g
Sůl 25 g
Telecí plec 750 g
Vejce slepičí 60 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí maso opláchneme, v mírně osolené vodě je uvaříme do poloměkka a vychladlé najemno umeleme.
  2. Cibuli jemně nakrájíme a osmažíme ji na másle dorůžova. Zasypeme ji prosátou moukou, osmahneme, zalijeme mlékem a vývarem z telecího masa a přidáme koření. Za stálého prošlehávání připravíme hustší hladkou bílou omáčku (bešamel). Vaříme ji nejméně 10 minut.
  3. Do omáčky přidáme mleté maso, za občasného promíchání zvolna ještě 10 minut vaříme a potom přidáme strouhanku. Směs necháme vychladnout.
  4. Do vychladlé směsi zamícháme syrová vejce, přisolíme ji a tvarujeme z ní malé oválné nebo obdélníčkové krokety (1 větší nebo 2 menší na porci).
  5. Každou kroketu obalíme obvyklým způsobem v trojobalu a v horkém oleji je smažíme do zlatavé barvy.
  6. Ihned podáváme.