Telecí krokety smažené (minutka)
Ingredience
Cibule |
60 g |
Máslo čerstvé |
75 g |
Mléko polotučné |
75 ml |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
45 g |
Muškátový květ |
1 g |
Olej rostlinný |
150 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Strouhanka |
75 g |
Sůl |
25 g |
Telecí plec |
750 g |
Vejce slepičí |
60 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Telecí maso opláchneme, v mírně osolené vodě je uvaříme do poloměkka a vychladlé najemno umeleme.
- Cibuli jemně nakrájíme a osmažíme ji na másle dorůžova. Zasypeme ji prosátou moukou, osmahneme, zalijeme mlékem a vývarem z telecího masa a přidáme koření. Za stálého prošlehávání připravíme hustší hladkou bílou omáčku (bešamel). Vaříme ji nejméně 10 minut.
- Do omáčky přidáme mleté maso, za občasného promíchání zvolna ještě 10 minut vaříme a potom přidáme strouhanku. Směs necháme vychladnout.
- Do vychladlé směsi zamícháme syrová vejce, přisolíme ji a tvarujeme z ní malé oválné nebo obdélníčkové krokety (1 větší nebo 2 menší na porci).
- Každou kroketu obalíme obvyklým způsobem v trojobalu a v horkém oleji je smažíme do zlatavé barvy.
- Ihned podáváme.