Sekaná pečeně z telecího a vepřového masa
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Citronová kůra |
1 špetka |
Kapary sterilované |
1 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička |
Nové koření celé |
2 ks |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Smetana 12% (konzumní) |
0.25 l |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí plec |
750 g |
Vejce slepičí |
3 ks |
Vepřové maso libové |
250 g |
Žemle tuková |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 70 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Telecí i vepřové maso očistíme, omyjeme, a rozkrájíme na menší kousky. Umeleme ho s namočenými a vymačkanými žemlemi.
- Na části másla necháme dusit rozkrájenou cibuli a petrželovou nať, přidáme česnek utřený se solí, špetku nastrouhané citrónové kůry, vše přidáme k masu a řádně zamícháme.
- Vejce na másle umícháme a taktéž přidáme k umletému masu. Dle potřeby přisolíme, řádně maso vypracujeme a vytvoříme 2 středně dlouhé šišky.
- Šišky vložíme na dobře máslem vymaštěný pekáč a za mírného podlévání vodou a polévání šťávou pečeme zhruba 1 hodinu.
- Zatím z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vývaru a smetanou, řádně rozmícháme, přilijeme šťávu z pečeně, přidáme nové koření, nasekané kapary, špetku citrónové kůry a necháme přejít varem. Poté ji přecedíme.
- Jako přílohu podáváme noky, knedlíky a těstoviny.