Sekaná pečeně z telecího a vepřového masa

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Citronová kůra 1 špetka
Kapary sterilované 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Mouka pšeničná hladká T 650 1 kávová lžička
Nové koření celé 2 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Smetana 12% (konzumní) 0.25 l
Sůl 1 kávová lžička
Telecí plec 750 g
Vejce slepičí 3 ks
Vepřové maso libové 250 g
Žemle tuková 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Telecí i vepřové maso očistíme, omyjeme, a rozkrájíme na menší kousky. Umeleme ho s namočenými a vymačkanými žemlemi.
  2. Na části másla necháme dusit rozkrájenou cibuli a petrželovou nať, přidáme česnek utřený se solí, špetku nastrouhané citrónové kůry, vše přidáme k masu a řádně zamícháme.
  3. Vejce na másle umícháme a taktéž přidáme k umletému masu. Dle potřeby přisolíme, řádně maso vypracujeme a vytvoříme 2 středně dlouhé šišky.
  4. Šišky vložíme na dobře máslem vymaštěný pekáč a za mírného podlévání vodou a polévání šťávou pečeme zhruba 1 hodinu.
  5. Zatím z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme ji trochou vývaru a smetanou, řádně rozmícháme, přilijeme šťávu z pečeně, přidáme nové koření, nasekané kapary, špetku citrónové kůry a necháme přejít varem. Poté ji přecedíme.
  6. Jako přílohu podáváme noky, knedlíky a těstoviny.