Zmrzlina s horkým ovocem a omáčkou
Ingredience
Banány |
1 ks |
Hrušky |
80 g |
Jablka |
80 g |
Mandarinky |
1 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Zmrzlina vanilková |
160 g |
Badyán |
1 ks |
Cukr krupice |
50 g |
Hřebíček |
2 ks |
Kardamom |
1 ks |
Perník |
100 g |
Rum |
40 ml |
Skořice celá |
1 ks |
Smetana 33% (šlehačka) |
40 ml |
Voda pitná |
300 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ovoce oloupeme, z jablka a hrušky vykrojíme jádřince. Mandarinku rozebereme na dílky, banán nakrájíme na kolečka, jablko a hrušku nakrájíme na měsíčky a zakapeme citronovou šťávou. Perník nastrouháme.
- Badyán, hřebíček, kardamom a skořici (cca 4 cm) vhodíme do vroucí vody, přidáme perník a cukr. Směs mícháme, až se cukr a perník rozpustí. Na mírném plameni za častého míchání vaříme asi 15 minut.
- Na rozpuštěné máslo vložíme ovoce a smažíme dozlatova. Ovocem příliš nemícháme, aby se nerozpadlo. Směs s kořením scedíme a vmícháme do ní rum a smetanu a zahřejeme, aby byla omáčka horká, ale nevaříme.
- Zmrzlinu podáváme obloženou horkým ovocem a přelité horkou omáčkou.