Zmrzlina s horkým ovocem a omáčkou

Ingredience


Banány 1 ks
Hrušky 80 g
Jablka 80 g
Mandarinky 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Zmrzlina vanilková 160 g
Badyán 1 ks
Cukr krupice 50 g
Hřebíček 2 ks
Kardamom 1 ks
Perník 100 g
Rum 40 ml
Skořice celá 1 ks
Smetana 33% (šlehačka) 40 ml
Voda pitná 300 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ovoce oloupeme, z jablka a hrušky vykrojíme jádřince. Mandarinku rozebereme na dílky, banán nakrájíme na kolečka, jablko a hrušku nakrájíme na měsíčky a zakapeme citronovou šťávou. Perník nastrouháme.
  2. Badyán, hřebíček, kardamom a skořici (cca 4 cm) vhodíme do vroucí vody, přidáme perník a cukr. Směs mícháme, až se cukr a perník rozpustí. Na mírném plameni za častého míchání vaříme asi 15 minut.
  3. Na rozpuštěné máslo vložíme ovoce a smažíme dozlatova. Ovocem příliš nemícháme, aby se nerozpadlo. Směs s kořením scedíme a vmícháme do ní rum a smetanu a zahřejeme, aby byla omáčka horká, ale nevaříme.
  4. Zmrzlinu podáváme obloženou horkým ovocem a přelité horkou omáčkou.