Salát z brokolice s rýžovými nudlemi, mandlemi a zázvorem
Ingredience
Brokolice |
500 g |
Česnek |
4 stroužek |
Chilli paprička |
1 ks |
Cibulka jarní |
4 ks |
Cukr třtinový |
1 kávová lžička |
Koriandr čerstvý |
5 polévková lžíce |
Kukuřičné paličky v sladkokyselém nálevu |
200 g |
Mandle plátky |
120 g |
Nudle rýžové |
100 g |
Ocet rýžový |
4 polévková lžíce |
Olej arašídový (podzemnicový) |
1 polévková lžíce |
Omáčka rybí |
2 polévková lžíce |
Omáčka sójová |
3 polévková lžíce |
Salát hlávkový |
1 ks |
Shiitake houby |
10 ks |
Víno rýžové čínské |
5 polévková lžíce |
Voda pitná |
1.5 l |
Zázvor celý |
1 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Na 15 minut namočíme do horké vody sušené houby shiitake, pak je slijeme a nakrájíme na plátky. Mezitím nasekáme čerstvý koriandr, nastrouháme čerstvý zázvor a nadrobno nasekáme chilli papričku, oloupaný česnek a jarní cibulku. Brokolici rozebereme na růžičky, které zbavíme stonků a na nudličky nakrájíme dobře oprané listy hlávkového salátu. Nasucho opražíme mandlové lupínky.
- Do hlubší nádoby s velmi horkou vodou namočíme na 10 minut sušené rýžové nudle. Když změknou, slijeme je, dáme do mísy a přidáme rybí omáčku s rýžovým octem, hnědým třtinovým cukrem a 2 lžícemi dezertního čínského rýžového vína. Přidáme 3 lžíce nasekaného koriandru, vše dobře promícháme a odstavíme.
- Ve wok pánvi na rozehřátém oleji restujeme 3 minuty za stálého míchání jarní cibulky s česnekem, chilli papričkou a zázvorem. Když cibulka změkne, přidáme růžičky brokolice a smažíme, až směs dostane jasnou zelenou barvu. Pak přidáme slité kukuřičné paličky s houbami a při vysoké teplotě stále mícháme. Přilijeme zbylé víno s rýžovým octem a sojovou omáčkou a ještě minutu smažíme. Nakonec přidáme nudlovou směs, vše dobře promícháme a odstavíme.
- Na talíře rozdělíme salátové nudličky, na které navršíme nudlovou směs.
- Salát servírujeme posypaný praženými mandlovými lupínky a zbytkem sekaného koriandru.