Salát z brokolice s rýžovými nudlemi, mandlemi a zázvorem

Ingredience


Brokolice 500 g
Česnek 4 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Cibulka jarní 4 ks
Cukr třtinový 1 kávová lžička
Koriandr čerstvý 5 polévková lžíce
Kukuřičné paličky v sladkokyselém nálevu 200 g
Mandle plátky 120 g
Nudle rýžové 100 g
Ocet rýžový 4 polévková lžíce
Olej arašídový (podzemnicový) 1 polévková lžíce
Omáčka rybí 2 polévková lžíce
Omáčka sójová 3 polévková lžíce
Salát hlávkový 1 ks
Shiitake houby 10 ks
Víno rýžové čínské 5 polévková lžíce
Voda pitná 1.5 l
Zázvor celý 1 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Na 15 minut namočíme do horké vody sušené houby shiitake, pak je slijeme a nakrájíme na plátky. Mezitím nasekáme čerstvý koriandr, nastrouháme čerstvý zázvor a nadrobno nasekáme chilli papričku, oloupaný česnek a jarní cibulku. Brokolici rozebereme na růžičky, které zbavíme stonků a na nudličky nakrájíme dobře oprané listy hlávkového salátu. Nasucho opražíme mandlové lupínky.
  2. Do hlubší nádoby s velmi horkou vodou namočíme na 10 minut sušené rýžové nudle. Když změknou, slijeme je, dáme do mísy a přidáme rybí omáčku s rýžovým octem, hnědým třtinovým cukrem a 2 lžícemi dezertního čínského rýžového vína. Přidáme 3 lžíce nasekaného koriandru, vše dobře promícháme a odstavíme.
  3. Ve wok pánvi na rozehřátém oleji restujeme 3 minuty za stálého míchání jarní cibulky s česnekem, chilli papričkou a zázvorem. Když cibulka změkne, přidáme růžičky brokolice a smažíme, až směs dostane jasnou zelenou barvu. Pak přidáme slité kukuřičné paličky s houbami a při vysoké teplotě stále mícháme. Přilijeme zbylé víno s rýžovým octem a sojovou omáčkou a ještě minutu smažíme. Nakonec přidáme nudlovou směs, vše dobře promícháme a odstavíme.
  4. Na talíře rozdělíme salátové nudličky, na které navršíme nudlovou směs.
  5. Salát servírujeme posypaný praženými mandlovými lupínky a zbytkem sekaného koriandru.