Poděbradské ragú

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 100 g
Citrony 1 ks
Cukr krupice 1 kávová lžička
Karotka 1 ks
Kedlubna 1 ks
Květák 1 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Mléko polotučné 375 ml
Mouka pšeničná hladká T 650 1.5 polévková lžíce
Nové koření celé 3 ks
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Sůl 1 kávová lžička
Telecí plec 600 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V malém hrnečku v několika lžících vody vyvaříme bobkový list a nové koření.
  2. Maso očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kostky. Do kastrolu dáme maso spolu s očištěnou, ale nerozkrájenou zeleninou, zalijeme osolenou vodou a uvaříme do měkka.
  3. Z mouky a másla uděláme světlou jíšku, zalijeme ji odvarem z koření a mlékem, řádně rozmícháme a povaříme cca 10 minut. Do této omáčky poté přidáme maso i s vývarem a společně ještě povaříme.
  4. Uvařenou zeleninu rozkrájíme na kostky (květák rozebereme na růžičky) a přidáme do omáčky, kterou poté ještě ochutíme citrónovou kůrou a dle chuti přisladíme.
  5. Na samý závěr zamícháme do ragú nasekanou petrželovou nať.