Maďarský kečup
Ingredience
Celer bulvový |
100 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
3 polévková lžíce |
Jablka |
6 ks |
Kapie |
6 ks |
Kari koření |
2 kávová lžička |
Muškátový oříšek |
2 kávová lžička |
Ocet kvasný lihový |
2.2 dl |
Paprika mletá sladká |
2 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Rajčata |
3 kg |
Skořice mletá |
2 kávová lžička |
Sůl |
2 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 20 porcí
- Rajčata, jablka, kapie, celer omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a všechnu zeleninu dáme do hrnce. Cibuli a česnek oloupeme, drobně nakrájíme a přidáme do hrnce se zeleninou. Všechno osolíme a na mírném ohni za občasného promíchání suroviny vaříme 30-40 minut do rozvaření. Potom vše rozmixujeme, přes sítko propasírujeme, odpad vyhodíme a čistou šťávu vlijeme zpátky do hrnce.
- Do šťávy v hrnci přidáme mletou papriku, kari koření, muškátový oříšek, skořici, cukr. Vlijeme ocet a za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí šťávy. Vaříme přibližně 15-20 minut. Před dovařením přisypeme pepř a kečup, ochutnáme a podle potřeby můžeme ještě dochutit. Hrnec stáhneme ze sporáku.
- Ještě horký kečup naplníme do teplých skleniček. Víčky je uzavřeme, položíme víčky dolů. Potom je obrátíme, necháme vychladnout a odložíme na chladné místo.