Maďarský kečup

Ingredience


Celer bulvový 100 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 2 ks
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Jablka 6 ks
Kapie 6 ks
Kari koření 2 kávová lžička
Muškátový oříšek 2 kávová lžička
Ocet kvasný lihový 2.2 dl
Paprika mletá sladká 2 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Rajčata 3 kg
Skořice mletá 2 kávová lžička
Sůl 2 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rajčata, jablka, kapie, celer omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a všechnu zeleninu dáme do hrnce. Cibuli a česnek oloupeme, drobně nakrájíme a přidáme do hrnce se zeleninou. Všechno osolíme a na mírném ohni za občasného promíchání suroviny vaříme 30-40 minut do rozvaření. Potom vše rozmixujeme, přes sítko propasírujeme, odpad vyhodíme a čistou šťávu vlijeme zpátky do hrnce.
  2. Do šťávy v hrnci přidáme mletou papriku, kari koření, muškátový oříšek, skořici, cukr. Vlijeme ocet a za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí šťávy. Vaříme přibližně 15-20 minut. Před dovařením přisypeme pepř a kečup, ochutnáme a podle potřeby můžeme ještě dochutit. Hrnec stáhneme ze sporáku.
  3. Ještě horký kečup naplníme do teplých skleniček. Víčky je uzavřeme, položíme víčky dolů. Potom je obrátíme, necháme vychladnout a odložíme na chladné místo.