Čatní z melounu
Ingredience
Cukr krupice |
300 g |
Kardamom |
2 kávová lžička |
Koriandr mletý |
1 kávová lžička |
Kurkuma |
0.333333 kávová lžička |
Máta |
30 g |
Meloun cukrový |
3 kg |
Ocet kvasný lihový |
3 dl |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 180 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Omytý meloun rozkrojíme napůl. Lžící vydlabeme střed. Jednu půlku melounu nakrájíme na 3-4 cm silné pásky, které oloupeme a meloun nakrájíme na malé kousky. Dáme je do hrnce, posypeme cukrem, zalijeme octem. Poklicí přiklopený hrnec s kousky melounu dáme na 3 hodiny stranou.
- Potom do hrnce s melounovou směsí přidáme kardamom, koriandr, pepř, kurkumu, sůl. Všechny suroviny na mírném ohni přivedeme k varu a pokračujeme ve vaření. Na mírném ohni a za stálého mícháni povaříme 30 minut do rozvaření melounu. Mátu drobně nasekáme, vložíme do hrnce, zamícháme a povaříme dalších 5 minut.
- Ještě horké čatní rozlijeme do skleniček, které ihned zavíčkujeme. Necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.