Polévka z králíka se smetanou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer bulvový |
80 g |
Cibule |
80 g |
Králík hřbet |
800 g |
Mrkev kořen |
60 g |
Nové koření celé |
1 ks |
Pepř černý celý |
8 ks |
Petržel kořen |
80 g |
Petržel - nať |
3 ks |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
1.5 l |
Celer bulvový |
70 g |
Cibule |
50 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mrkev kořen |
70 g |
Muškátový květ |
2 špetka |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kořen |
70 g |
Petržel - nať |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 80 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Nejprve připravíme vývar. Králičí hřbety opláchneme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme.
- Půlky cibule opečeme na oleji, přidáme zeleninu a králičí hřbety, které jsme nasekali. Do hrnce vlijeme vodu a vaříme. Během varu odebíráme pěnu. Když se pěna už netvoří, přidáme koření, sůl a snítky petržele.
- Vývar na mírném plameni vaříme zhruba 60 minut. Poté přecedíme do čistého hrnce a prochladlé maso z hřbetů obereme.
- Do polévky připravíme zeleninu včetně cibule, kterou očistíme a nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať nasekáme najemno.
- Zeleninu i s cibulí osmažíme na másle dozlatova, vmícháme mouku, osmažíme a zašleháme 1 l vývaru z králíka. Dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na mírném plameni za častého míchání vaříme zhruba 15 minut. Nakonec do polévky vložíme obrané maso, vlijeme smetanu, ochutíme muškátovým květem a krátce povaříme.
- Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.