Polévka z králíka se smetanou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer bulvový 80 g
Cibule 80 g
Králík hřbet 800 g
Mrkev kořen 60 g
Nové koření celé 1 ks
Pepř černý celý 8 ks
Petržel kořen 80 g
Petržel - nať 3 ks
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 1.5 l
Celer bulvový 70 g
Cibule 50 g
Máslo čerstvé 60 g
Mrkev kořen 70 g
Muškátový květ 2 špetka
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kořen 70 g
Petržel - nať 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Sůl 0.25 kávová lžička
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme vývar. Králičí hřbety opláchneme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na kousky, oloupanou cibuli rozpůlíme.
  2. Půlky cibule opečeme na oleji, přidáme zeleninu a králičí hřbety, které jsme nasekali. Do hrnce vlijeme vodu a vaříme. Během varu odebíráme pěnu. Když se pěna už netvoří, přidáme koření, sůl a snítky petržele.
  3. Vývar na mírném plameni vaříme zhruba 60 minut. Poté přecedíme do čistého hrnce a prochladlé maso z hřbetů obereme.
  4. Do polévky připravíme zeleninu včetně cibule, kterou očistíme a nakrájíme na nudličky. Petrželovou nať nasekáme najemno.
  5. Zeleninu i s cibulí osmažíme na másle dozlatova, vmícháme mouku, osmažíme a zašleháme 1 l vývaru z králíka. Dobře promícháme, aby se netvořily hrudky. Na mírném plameni za častého míchání vaříme zhruba 15 minut. Nakonec do polévky vložíme obrané maso, vlijeme smetanu, ochutíme muškátovým květem a krátce povaříme.
  6. Polévku podáváme ozdobenou petrželovou natí.