Tažený závin s višněmi a ořechy

Ingredience


Cukr krupice 4 polévková lžíce
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Strouhanka 150 g
Vejce slepičí 1 ks
Višně 300 g
Kypřicí prášek do pečiva 1 kávová lžička
Mouka polohrubá 300 g
Olej slunečnicový 0.5 dl
Sůl 2 špetka
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 1.25 dl
Cukr krupice 3 polévková lžíce
Cukr skořicový 1 ks
Ořechy vlašské 200 g
Pomerančová kůra 1 polévková lžíce
Smetana 16% (pochoutková) 1.25 g
Cukr moučkový 3 polévková lžíce
Cukr vanilka 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku s práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej, sůl a vlažnou vodu. Vše promícháme a uhněteme hladké vláčné těsto. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme odpočinout asi 30 minut.
  2. Mezitím dáme do mísy vlašské ořechy, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, skořicový cukr a směs tyčovým mixérem rozmixujeme nahrubo. K ořechům přidáme zakysanou smetanu a směs promícháme. Višně omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme. V pánvi na másle dozlatova usmažíme strouhanku.
  3. Na vál rozložíme velkou čistou utěrku, poprášíme ji moukou a těsto na utěrce rozválíme. Poté hřbety rukou těsto vytáhneme co nejtenčeji. Těsto posypeme strouhankou, rozetřeme ořechy, na ně rozložíme višně, které posypeme cukrem podle kyselosti višní. Dva okraje závinu přeložíme dovnitř a pomocí utěrky těsto stočíme do závinu, opatrně ho přeložíme na plech s pečícím papírem. Závin potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme ho péct do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme přibližně 20 minut dozlatova.
  4. Vychladlý závin nakrájíme na plátky, posypeme moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem a podáváme.