Pečený bůček s omáčkou z jablek
Ingredience
Badyán |
2 ks |
Bobkový list |
5 ks |
Nové koření celé |
3 ks |
Pepř černý celý |
5 ks |
Sádlo škvařené |
1.2 kg |
Skořice celá |
1 ks |
Sůl |
1 kávová lžička |
Tymián čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Vepřový bok |
1.5 kg |
Cibule |
1 ks |
Cukr krupice |
30 g |
Jablka |
500 g |
Majoránka |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
50 g |
Med včelí |
50 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
280 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 270 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.
- Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.
- V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.
- Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.