Pečený bůček s omáčkou z jablek

Ingredience


Badyán 2 ks
Bobkový list 5 ks
Nové koření celé 3 ks
Pepř černý celý 5 ks
Sádlo škvařené 1.2 kg
Skořice celá 1 ks
Sůl 1 kávová lžička
Tymián čerstvý 0.5 polévková lžíce
Vepřový bok 1.5 kg
Cibule 1 ks
Cukr krupice 30 g
Jablka 500 g
Majoránka 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 50 g
Med včelí 50 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 280 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěný bůček opláchneme a osušíme. Kůži bůčku nařežeme do mřížky, maso osolíme, do mřížky vetřeme posekaný tymián a pod fólií necháme maso v chladničce přes noc marinovat.
  2. Z oloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka nakrájíme na kostky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli nakrájíme nadrobno.
  3. Marinovaný bůček vložíme do pekáče s bobkovým listem, pepřem, novým kořením, badyánem a skořicí (8 cm), se sádlem nahřátým na 80 °C. Velikost pekáče musí být taková, aby byl bůček ponořený až po kůži. Bůček v troubě předehřáté na 90 °C pečeme asi 4 hodiny. Poté maso přeložíme na plech a vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a pečeme asi 7 minut.
  4. V mezičase připravíme omáčku. Na másle zpěníme cibuli, přidáme jablka, cukr, sůl, vodu a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi 10 minut. Do omáčky přidáme nahrubo posekanou majoránku a bez poklice zprudka dusíme, až omáčka zkaramelizujeme. Udušenou omáčku propasírujeme do čistého kastrolu, zašleháme do ní máslo a med. Omáčku zahřejeme, ale nevaříme.
  5. Bůček podáváme nakrájený na plátky, přelitý omáčkou.