Zapečená rajčata plněná arménským salátem

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Máta 1 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Oříšky piniové 4 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel - nať 4 polévková lžíce
Pórek 1 ks
Rajčata 8 ks
Rybíz červený 6 polévková lžíce
Rýže dušená 750 ml
Špenát listový čerstvý 500 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 125 ml
Vývar zeleninový 125 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Velký pórek zbavíme tuhých zelených částí a nadrobno ho nakrájíme, na malé kousky posekáme velkou oloupanou cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme čerstvou petrželku a čerstvou mátu. Z velkých omytých rajčat seřízneme vršky a důkladně vydlabeme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Vybranou dužinu na jemno nasekáme.
  2. Ve velkém rendlíku na olivovém oleji dozlatova osmažíme pórek s cibulí, pak přidáme dušenou rýži s rajčatovou dužinou, rybízem a s oříšky, posekanou mátu, petrželovou nať, mořskou sůl a mletý pepř. Směs promícháme a restujeme, až je aromatická a dobře prohřátá.
  3. Vydlabaná rajčata naplníme kořeněnou rýžovou směsí, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme je do pekáče. Zeleninový vývar smícháme s bílým vínem a prolisovaným česnekem, směsí přelijeme naplněná rajčata. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě rajčata asi 15 minut zapékáme.
  4. Mezitím opereme a osušíme mladé špenátové listy, které pak v misce zalijeme 2/3 horké vypečené šťávy z rajčat. Špenátové listy rozdělíme na servírovací talířky a na ně položíme rajčata.
  5. Plněná rajčata servírujeme pokapaná zbývajícím šťávou.