Zapečená rajčata plněná arménským salátem
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Máta |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Oříšky piniové |
4 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel - nať |
4 polévková lžíce |
Pórek |
1 ks |
Rajčata |
8 ks |
Rybíz červený |
6 polévková lžíce |
Rýže dušená |
750 ml |
Špenát listový čerstvý |
500 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
125 ml |
Vývar zeleninový |
125 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Velký pórek zbavíme tuhých zelených částí a nadrobno ho nakrájíme, na malé kousky posekáme velkou oloupanou cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme čerstvou petrželku a čerstvou mátu. Z velkých omytých rajčat seřízneme vršky a důkladně vydlabeme dužinu tak, aby slupka zůstala neporušená. Vybranou dužinu na jemno nasekáme.
- Ve velkém rendlíku na olivovém oleji dozlatova osmažíme pórek s cibulí, pak přidáme dušenou rýži s rajčatovou dužinou, rybízem a s oříšky, posekanou mátu, petrželovou nať, mořskou sůl a mletý pepř. Směs promícháme a restujeme, až je aromatická a dobře prohřátá.
- Vydlabaná rajčata naplníme kořeněnou rýžovou směsí, přiklopíme seříznutými vršky a vložíme je do pekáče. Zeleninový vývar smícháme s bílým vínem a prolisovaným česnekem, směsí přelijeme naplněná rajčata. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a při této teplotě rajčata asi 15 minut zapékáme.
- Mezitím opereme a osušíme mladé špenátové listy, které pak v misce zalijeme 2/3 horké vypečené šťávy z rajčat. Špenátové listy rozdělíme na servírovací talířky a na ně položíme rajčata.
- Plněná rajčata servírujeme pokapaná zbývajícím šťávou.