Dušené hovězí maso s jalovcem

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Cibule 2 ks
Citronová šťáva 5 polévková lžíce
Hovězí maso přední 1.2 kg
Hovězí vývar základní 1 l
Jalovec 8 ks
Máslo čerstvé 30 g
Olej rostlinný 60 ml
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1 kávová lžička
Máslo čerstvé 30 g
Mouka pšeničná hladká 30 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Špek a cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec rozdrtíme nahrubo.
  2. V kastrolu na oleji ze všech stran osmažíme maso dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme. Do výpeku přidáme slaninu, cibuli a osmažíme. Poté přidáme jalovec, bobkový list a za stálého míchání minutu smažíme. Cibuli zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme na mírném plameni zhruba 1:45 hodiny. Během dušení občas zamícháme.
  3. V mezičase z másla a mouky usmažíme středně tmavou jíšku.
  4. Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme jíšku a citronovou šťávu. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme 15 minut. Před podáváním omáčku osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vrátíme do ní maso a prohřejeme, už nevaříme.