Dušené hovězí maso s jalovcem
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Cibule |
2 ks |
Citronová šťáva |
5 polévková lžíce |
Hovězí maso přední |
1.2 kg |
Hovězí vývar základní |
1 l |
Jalovec |
8 ks |
Máslo čerstvé |
30 g |
Olej rostlinný |
60 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
30 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Očištěné maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Špek a cibuli nakrájíme nahrubo. Jalovec rozdrtíme nahrubo.
- V kastrolu na oleji ze všech stran osmažíme maso dozlatova, vyjmeme z pánve a odložíme. Do výpeku přidáme slaninu, cibuli a osmažíme. Poté přidáme jalovec, bobkový list a za stálého míchání minutu smažíme. Cibuli zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme na mírném plameni zhruba 1:45 hodiny. Během dušení občas zamícháme.
- V mezičase z másla a mouky usmažíme středně tmavou jíšku.
- Udušené maso vyjmeme a držíme na teple. Do omáčky zašleháme jíšku a citronovou šťávu. Na mírném plameni za stálého míchání vaříme 15 minut. Před podáváním omáčku osolíme, opepříme, zjemníme máslem a vrátíme do ní maso a prohřejeme, už nevaříme.