Salát bramborový se slaninou

Ingredience


Anglická slanina 100 g
Brambory 800 g
Cibule 2 ks
Masový vývar 200 ml
Ocet bílý vinný 5 polévková lžíce
Olej z pšeničných klíčků 5 polévková lžíce
Pažitka 50 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Řeřicha 50 g
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vyššího hrnce vlijeme vodu a umístíme pařák. Přivedeme vodu v hrnci k varu a potom na pařák vložíme omyté brambory. Hrnec zakryjeme pokličkou a pak vaříme 35 - 45 minut, doba vaření závisí na velikosti brambor.
  2. Uvařené brambory vyndáme a necháme je trochu zchladnout. Vlažné oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
  3. Oloupeme jednu cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibulové kostičky vložíme k bramborovým plátkům.
  4. Do hrnce vlijeme masový vývar, přivedeme k varu a ztlumíme oheň. Do vývaru přilijeme ocet a olej, rozmícháme osolíme a opepříme. Horkým vývarem zalijeme plátky brambor a kostky cibule. Lehce promícháme a necháme odležet minimálně 15 minut.
  5. Oloupeme zbylou cibuli a nasekáme nadrobno. Vlijeme na pánev olej a vhodíme na něj nasekanou cibuli. Slaninu nakrájíme na kousky, přidáme na pánev a opečeme. Potom ještě horkou přidáme do salátu a lehce promícháme. Necháme 15 minut odležet.
  6. Nadrobno nasekáme pažitku a řeřichu a posypeme s ní salát před podáváním.