Salát bramborový se sýrem

Ingredience


Bazalka 20 g
Brambory 800 g
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Gouda 150 g
Jogurt bílý 100 g
Majonéza 4 polévková lžíce
Masový vývar 6 polévková lžíce
Ocet bílý vinný 5 polévková lžíce
Olivy černé 100 g
Pepř černý mletý 1 špetka
Sůl 1 špetka
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do vyššího hrnce vlijeme vodu a umístíme pařák. Přivedeme vodu v hrnci k varu a potom na pařák vložíme omyté brambory. Hrnec zakryjeme pokličkou a pak vaříme 35 - 45 minut, doba vaření závisí na velikosti brambor.
  2. Uvařené brambory vyndáme a necháme je trochu zchladnout. Vlažné oloupeme a pokrájíme na tenké plátky.
  3. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Cibulové kostičky vložíme k bramborovým plátkům.
  4. Do hrnce vlijeme vývar a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a přilijeme ocet a olej, osolíme a opepříme. Vývarem zalijeme plátky brambor a necháme alespoň 15 minut vychladnout a odležet. Je třeba, aby se vývar do brambor úplně vsákl.
  5. V misce smícháme jogurt s majonézou, přidáme k bramborům a zlehka promícháme. Necháme alespoň 15 minut odležet.
  6. Řapíkatý celer omyjeme a odlomíme z něho 3 řapíky, které nakrájíme na tenké proužky. Sýr goudu nastrouháme na hrubším struhadle. Olivy omyjeme a vypeckujeme.
  7. Do brambor přidáme olivy, nastrouhaný sýr a nasekaný řapíkatý celer. Zlehka promícháme a necháme 15 minut odležet. Potom natrháme lístky bazalky a salát jimi posypeme.