Salát s pečenými jehněčími kotletami
Ingredience
Černucha |
5 polévková lžíce |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
2 polévková lžíce |
Garam masala |
1 polévková lžíce |
Jehněčí kotlety |
12 ks |
Jogurt bílý |
125 ml |
Kmín římský |
2 kávová lžička |
Koriandr mletý |
2 kávová lžička |
Kurkuma |
0.5 kávová lžička |
Muškátový květ |
0.5 kávová lžička |
Ocet vinný |
3 polévková lžíce |
Olej arašídový (podzemnicový) |
2 polévková lžíce |
Olej sezamový |
0.5 kávová lžička |
Pepř cayenský |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý celý |
0.5 kávová lžička |
Salát kadeřavý |
70 g |
Salát Polníček |
70 g |
Salát Rosso |
70 g |
Šalotka |
4 ks |
Sezam - semena |
10 polévková lžíce |
Špenát listový čerstvý |
250 g |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
1 polévková lžíce |
Zázvor celý |
20 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Nejprve připravíme marinádu. Do mixeru vlijeme jogurt s vodou a citrónovou šťávou, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli se zázvorem a mletým koriandrem, garam masalu, muškátový květ, celý pepř a lžičku soli, dále umletý římský kmín, cayenský pepř a kurkumu. Vše umixujeme na hladkou směs, kterou nalijeme na kotlety. Maso otočíme, aby bylo marinádou obaleno po obou stranách, mísu přikryjeme a maso necháme nejméně 48 hodin v chladnu marinovat.
- Troubu předehřejeme na 200°C. V hlubokém širokém talíři smícháme sezamová semínka s černuchou a v nich postupně obalíme kotlety, vyjmuté z marinády a trochu okapané. Obalené kotlety poklademe na pekáč vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. Mají-li raději kotlety více propečené, pečeme je 12-15 minut.
- Mezitím připravíme salát. Listy mladého špenátu, salátu Rosso, polníčku a kadeřavého salátu omyjeme, osušíme a ve větší míse je promícháme se šalotkou, nakrájenou na plátky. Dále ušleháme ocet a arašídový olej se solí, mletým pepřem sezamovým olejem. Směs nalijeme na salát, dobře promícháme, aby listy byly dobře obaleny a hotový základ rozdělíme na talíře.
- Na každý talíř se salátem položíme dvě pečené kotlety a servírujeme.