Salát s pečenými jehněčími kotletami

Ingredience


Černucha 5 polévková lžíce
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 2 polévková lžíce
Garam masala 1 polévková lžíce
Jehněčí kotlety 12 ks
Jogurt bílý 125 ml
Kmín římský 2 kávová lžička
Koriandr mletý 2 kávová lžička
Kurkuma 0.5 kávová lžička
Muškátový květ 0.5 kávová lžička
Ocet vinný 3 polévková lžíce
Olej arašídový (podzemnicový) 2 polévková lžíce
Olej sezamový 0.5 kávová lžička
Pepř cayenský 0.5 kávová lžička
Pepř černý celý 0.5 kávová lžička
Salát kadeřavý 70 g
Salát Polníček 70 g
Salát Rosso 70 g
Šalotka 4 ks
Sezam - semena 10 polévková lžíce
Špenát listový čerstvý 250 g
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 1 polévková lžíce
Zázvor celý 20 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejprve připravíme marinádu. Do mixeru vlijeme jogurt s vodou a citrónovou šťávou, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli se zázvorem a mletým koriandrem, garam masalu, muškátový květ, celý pepř a lžičku soli, dále umletý římský kmín, cayenský pepř a kurkumu. Vše umixujeme na hladkou směs, kterou nalijeme na kotlety. Maso otočíme, aby bylo marinádou obaleno po obou stranách, mísu přikryjeme a maso necháme nejméně 48 hodin v chladnu marinovat.
  2. Troubu předehřejeme na 200°C. V hlubokém širokém talíři smícháme sezamová semínka s černuchou a v nich postupně obalíme kotlety, vyjmuté z marinády a trochu okapané. Obalené kotlety poklademe na pekáč vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi 10 minut. Mají-li raději kotlety více propečené, pečeme je 12-15 minut.
  3. Mezitím připravíme salát. Listy mladého špenátu, salátu Rosso, polníčku a kadeřavého salátu omyjeme, osušíme a ve větší míse je promícháme se šalotkou, nakrájenou na plátky. Dále ušleháme ocet a arašídový olej se solí, mletým pepřem sezamovým olejem. Směs nalijeme na salát, dobře promícháme, aby listy byly dobře obaleny a hotový základ rozdělíme na talíře.
  4. Na každý talíř se salátem položíme dvě pečené kotlety a servírujeme.