Kachna pečená na jalovci

Ingredience


Bobkový list 3 ks
Cibule 100 g
Jalovec 10 g
Kachna mražená 1.8 kg
Nové koření celé 5 ks
Pepř černý celý 8 ks
Slanina vepřová 180 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 200 ml
Voda pitná 150 ml
Mouka pšeničná hladká 20 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Vývar drůbeží 600 ml
Brambory 25 g
Cukr krupice 40 g
Hrozinky 25 g
Kedlubna 600 g
Ocet kvasný lihový 3 polévková lžíce
Sádlo vepřové škvařené 60 g
Sůl 0.25 kávová lžička
Voda pitná 120 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.
  2. Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.
  3. V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.
  4. Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.
  5. Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.
  6. Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.