Kachna pečená na jalovci
Ingredience
Bobkový list |
3 ks |
Cibule |
100 g |
Jalovec |
10 g |
Kachna mražená |
1.8 kg |
Nové koření celé |
5 ks |
Pepř černý celý |
8 ks |
Slanina vepřová |
180 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
200 ml |
Voda pitná |
150 ml |
Mouka pšeničná hladká |
20 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Vývar drůbeží |
600 ml |
Brambory |
25 g |
Cukr krupice |
40 g |
Hrozinky |
25 g |
Kedlubna |
600 g |
Ocet kvasný lihový |
3 polévková lžíce |
Sádlo vepřové škvařené |
60 g |
Sůl |
0.25 kávová lžička |
Voda pitná |
120 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 180 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Očištěnou kachnu omyjeme a osušíme, konce křídel odstraníme a vložíme do pekáče. Jalovec rozmixujeme, cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme na nudličky.
- Kachnu vně i uvnitř potřeme solí a jalovcem. Do pekáče vložíme cibuli, slaninu a na křidélka položíme kachnu, aby se nepřipékala. K masu přidáme bobkový list, nové koření, pepř, podlijeme vodou, vínem a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme zhruba 90 minut. Během pečení kachnu přeléváme výpekem. Poté odložíme poklici a kachnu pečeme ještě asi půl hodiny.
- V mezičase připravíme zelí z kedluben. Očištěné a oloupané kedlubny nahrubo nastrouháme a smažíme na rozpuštěném sádle. Kedlubny ochutíme cukrem, octem a solí, zalijeme vodou a pod pokličkou na mírném plameni dusíme. Po 10 minutách vmícháme ke kedlubnám syrovou bramboru, kterou jsme oloupali a nastrouhali najemno, a opláchnuté hrozinky. Kedlubnové zelí dusíme ještě zhruba 5 minut. Před podáváním do hotového zelí vmícháme 1/2 lžíce kachního sádla, které se nám vypeklo při pečení kachny.
- Upečenou kachnu přeložíme do čistého pekáče a držíme na teple.
- Pekáč, ve kterém jsme kachnu pekli, dáme na sporák a zredukujeme výpek a odlijeme zbylé vypečené sádlo tak, aby v pekáči zůstaly jen 2-3 lžíce sádla. Sádlo zaprášíme moukou a smažíme za stálého míchání dozlatova. Osmaženou mouku rozšleháme s vývarem, osolíme, ze stěn a dna pekáče do vývaru seškrábeme napečenou šťávu a vaříme zhruba 15 minut. Uvařenou šťávu přecedíme do rendlíku.
- Kachnu naporcujeme a podáváme se zelím a omáčkou.