Salát ze zeleniny a červené řepy

Ingredience


Červená řepa 3 kg
Cibule 600 g
Cukr krupice 300 g
Deko 50 g
Feferony 2 ks
Ocet kvasný lihový 5 dl
Olej slunečnicový 6 dl
Paprika zelená 1 kg
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 6 l
Zelí hlávkové bílé 1.5 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Důkladně očištěnou červenou řepu uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Potom řepu vybereme, necháme ji vychladnout a nastrouháme na hrubém struhadle. Z hlávkového zelí odstraníme poškozené listy spolu s košťálem a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme, z paprik a feferonek odstraníme jádřince a bílá žebra. Také nakrájíme na tenké pásky.
  2. Všechnu nakrájenou zeleninu vložíme do velké kuchyňské nádoby, přilijeme olej a ocet, přisypeme cukr a celý sáček nálevu Deko. Všechny suroviny dobře promícháme a zeleninu necháme 24 hodin rozležet.
  3. Zeleninovou směsí naplníme skleničky a víčky je uzavřeme. Naskládáme je do zavařovacího hrnce a při 80°C sterilizujeme 20 minut. Následovně necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.