Salát ze zeleniny a červené řepy
Ingredience
Červená řepa |
3 kg |
Cibule |
600 g |
Cukr krupice |
300 g |
Deko |
50 g |
Feferony |
2 ks |
Ocet kvasný lihový |
5 dl |
Olej slunečnicový |
6 dl |
Paprika zelená |
1 kg |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
6 l |
Zelí hlávkové bílé |
1.5 kg |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 15 porcí
- Důkladně očištěnou červenou řepu uvaříme v hrnci s osolenou vodou. Potom řepu vybereme, necháme ji vychladnout a nastrouháme na hrubém struhadle. Z hlávkového zelí odstraníme poškozené listy spolu s košťálem a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme, z paprik a feferonek odstraníme jádřince a bílá žebra. Také nakrájíme na tenké pásky.
- Všechnu nakrájenou zeleninu vložíme do velké kuchyňské nádoby, přilijeme olej a ocet, přisypeme cukr a celý sáček nálevu Deko. Všechny suroviny dobře promícháme a zeleninu necháme 24 hodin rozležet.
- Zeleninovou směsí naplníme skleničky a víčky je uzavřeme. Naskládáme je do zavařovacího hrnce a při 80°C sterilizujeme 20 minut. Následovně necháme vychladnout a uskladníme na chladném místě.