Zapečená brokolice se sýrem a rajčaty

Ingredience


Brokolice 750 g
Česnek 5 stroužek
Cibule 2 ks
Olej rostlinný 20 ml
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Provensálské koření 1 kávová lžička
Rajčata 1 kg
Smetana zakysaná 12% 400 g
Sůl 1 špetka
Sýr Gorgonzola 300 g
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibuli si nakrájíme nadrobno a spolu s prolisovaným česnekem ji minutu smažíme na rozpáleném oleji. Přidáme nahrubo pokrájená rajčata s protlakem, ochutíme provensálským kořením, pepřem, solí. Tři minuty povaříme.
  2. Stranou si opláchneme brokolici a rozdělíme ji na jednotlivé růžičky, které uvaříme do poloměkka ve vodě. Povařenou brokolici nahrubo nasekáme, smícháme s nastrouhanou gorgonzolou a smetanou.
  3. Do zapékací mísy první vložíme brokolicovou směs a následně ji zalijeme rajčatovou omáčkou. Lehce promícháme a dáme péct na 40 minut při těplotě 200°C.