Jehněčí koleno na víně

Ingredience


Česnek 5 stroužek
Cibule 250 g
Jehněčí koleno 1.8 kg
Sůl 1.5 kávová lžička
Bobkový list 3 ks
Celer bulvový 120 g
Máslo čerstvé 60 g
Mrkev kořen 120 g
Pepř černý celý 10 ks
Pepř černý mletý 0.25 kávová lžička
Petržel kořen 120 g
Protlak rajčatový 60 g
Rozmarýn čerstvý 0.5 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Víno červené 700 ml
Vývar drůbeží 3 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí kolena očistíme, opláchneme a osušíme. Česnek rozpůlíme, cibuli nakrájíme nahrubo, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Rozmarýn nahrubo nasekáme.
  2. Do kolen uděláme ostrým nožem zářezy a prošpikujeme je česnekem. Kolena osolíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření a kolena a zprudka osmažíme dozlatova. Poté vmícháme rozmarýn a protlak, zalijeme vínem a vaříme na středním plameni, až víno zredukujeme na polovinu. K masu přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Vše promícháme a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 100 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem.
  3. Pečená kolena vyjmeme z pekáče a držíme na teple. Na sporáku zredukujeme vypečenou omáčku do zhoustnutí. Poté do omáčky vložíme zeleninu a povaříme na mírném plameni asi 6 minut. Před podáváním vrátíme kolena do omáčky a necháme prohřát.