Jehněčí koleno na víně
Ingredience
Česnek |
5 stroužek |
Cibule |
250 g |
Jehněčí koleno |
1.8 kg |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Bobkový list |
3 ks |
Celer bulvový |
120 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mrkev kořen |
120 g |
Pepř černý celý |
10 ks |
Pepř černý mletý |
0.25 kávová lžička |
Petržel kořen |
120 g |
Protlak rajčatový |
60 g |
Rozmarýn čerstvý |
0.5 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Víno červené |
700 ml |
Vývar drůbeží |
3 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 130 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jehněčí kolena očistíme, opláchneme a osušíme. Česnek rozpůlíme, cibuli nakrájíme nahrubo, kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky. Rozmarýn nahrubo nasekáme.
- Do kolen uděláme ostrým nožem zářezy a prošpikujeme je česnekem. Kolena osolíme. Na másle zpěníme cibuli, přidáme koření a kolena a zprudka osmažíme dozlatova. Poté vmícháme rozmarýn a protlak, zalijeme vínem a vaříme na středním plameni, až víno zredukujeme na polovinu. K masu přilijeme vývar, přidáme sůl a pepř. Vše promícháme a pod poklicí vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme zhruba 100 minut. Během pečení maso přeléváme výpekem.
- Pečená kolena vyjmeme z pekáče a držíme na teple. Na sporáku zredukujeme vypečenou omáčku do zhoustnutí. Poté do omáčky vložíme zeleninu a povaříme na mírném plameni asi 6 minut. Před podáváním vrátíme kolena do omáčky a necháme prohřát.