Chodské koblížky s malinami

Ingredience


Cukr krupice 1 kávová lžička
Droždí 30 g
Mléko plnotučné 1 dl
Brambory 500 g
Mléko polotučné 1.5 dl
Mouka polohrubá 500 g
Mouka pšeničná hrubá 1 hrst
Sůl 1 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Voda pitná 7 dl
Máslo čerstvé 2 polévková lžíce
Olej slunečnicový 1 dl
Maliny 170 g
Marmeláda malinová 220 g
Smetana zakysaná15% 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Brambory omyjeme, dáme do hrnce s vodou a uvaříme je doměkka, vaříme je 20 minut. Poté brambory slijeme, oloupeme a teplé nastrouháme do mísy. V misce si ve vlažném mléku s cukrem rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
  2. K nastrouhaným bramborům přidáme polohrubou mouku, vzešlý kvásek, mléko, špetku soli, 2 vejce a vše promícháme. Těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál a dobře ho uhněteme. Těsto musí být hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Z těsta vyválíme placku silnou asi 2.5-3 cm a formičkou z něj vykrajujeme kolečka - koblížky o průměru asi 5 cm. Necháme je asi 10 minut vykynout.
  3. V pánvi si rozpálíme olej s máslem, na něm koblížky osmažíme z každé strany dozlatova. Jakmile je vyjmeme z omastku, odložíme je na papírový ubrousek okapat.
  4. Poté koblížky položíme na talíře, potřeme malinovou marmeládou, na každý poklademe lžičkou hustou zakysanou smetanu, ozdobíme čertvými malinami a podáváme.