Chodské koblížky s malinami
Ingredience
Cukr krupice |
1 kávová lžička |
Droždí |
30 g |
Mléko plnotučné |
1 dl |
Brambory |
500 g |
Mléko polotučné |
1.5 dl |
Mouka polohrubá |
500 g |
Mouka pšeničná hrubá |
1 hrst |
Sůl |
1 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Voda pitná |
7 dl |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Olej slunečnicový |
1 dl |
Maliny |
170 g |
Marmeláda malinová |
220 g |
Smetana zakysaná15% |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Brambory omyjeme, dáme do hrnce s vodou a uvaříme je doměkka, vaříme je 20 minut. Poté brambory slijeme, oloupeme a teplé nastrouháme do mísy. V misce si ve vlažném mléku s cukrem rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
- K nastrouhaným bramborům přidáme polohrubou mouku, vzešlý kvásek, mléko, špetku soli, 2 vejce a vše promícháme. Těsto dáme na hrubou moukou pomoučený vál a dobře ho uhněteme. Těsto musí být hladké a vláčné. Nesmí se lepit. Z těsta vyválíme placku silnou asi 2.5-3 cm a formičkou z něj vykrajujeme kolečka - koblížky o průměru asi 5 cm. Necháme je asi 10 minut vykynout.
- V pánvi si rozpálíme olej s máslem, na něm koblížky osmažíme z každé strany dozlatova. Jakmile je vyjmeme z omastku, odložíme je na papírový ubrousek okapat.
- Poté koblížky položíme na talíře, potřeme malinovou marmeládou, na každý poklademe lžičkou hustou zakysanou smetanu, ozdobíme čertvými malinami a podáváme.