Celerový salát s marinádou a ovčím sýrem
Ingredience
Pečivo pšeničné běžné máslové |
8 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
0.5 dl |
Olej olivový extra panenský |
3 polévková lžíce |
Voda pitná |
1 dl |
Cukr krupice |
0.5 polévková lžíce |
Ocet kvasný lihový |
0.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Voda pitná |
1 l |
Celer bulvový |
500 g |
Pažitka |
2 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
3 špetka |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
150 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Nejdříve si připravíme marinádu: Do misky dáme 1 dl vody, ve které rozpustíme 2 lžíce cukru, přilijeme 0,5 dl octa a přimícháme 3 lžíce oleje.
- Z omytého celeru odkrojíme 1/4, kterou si odložíme stranou. V hrnci si přivedeme k varu litr vody s 0,5 dl octa, 0,5 lžíci cukru a 0,5 lžičkou soli. Neoloupaný celer (3/4) vložíme do vroucí vody a vaříme ho asi 15-20 minut.
- Uvařený celer oloupeme, nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm, dlouhé 3 cm. Dáme je do mísy. Syrovou 1/4 celeru oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vařenému celeru. Šalotky očistíme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Omytou pažitku drobně pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky a s pažitkou ho přidáme k celeru.
- Salát opepříme, osolíme podle chuti, přilijeme marinádu a dáme na 20-30 minut do chladničky odležet. Celerový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem.