Celerový salát s marinádou a ovčím sýrem

Ingredience


Pečivo pšeničné běžné máslové 8 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 0.5 dl
Olej olivový extra panenský 3 polévková lžíce
Voda pitná 1 dl
Cukr krupice 0.5 polévková lžíce
Ocet kvasný lihový 0.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Voda pitná 1 l
Celer bulvový 500 g
Pažitka 2 polévková lžíce
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Šalotka 2 ks
Sůl 3 špetka
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Nejdříve si připravíme marinádu: Do misky dáme 1 dl vody, ve které rozpustíme 2 lžíce cukru, přilijeme 0,5 dl octa a přimícháme 3 lžíce oleje.
  2. Z omytého celeru odkrojíme 1/4, kterou si odložíme stranou. V hrnci si přivedeme k varu litr vody s 0,5 dl octa, 0,5 lžíci cukru a 0,5 lžičkou soli. Neoloupaný celer (3/4) vložíme do vroucí vody a vaříme ho asi 15-20 minut.
  3. Uvařený celer oloupeme, nakrájíme na hranolky silné asi 1 cm, dlouhé 3 cm. Dáme je do mísy. Syrovou 1/4 celeru oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k vařenému celeru. Šalotky očistíme, rozpůlíme, nakrájíme na tenké plátky a dáme do mísy. Omytou pažitku drobně pokrájíme. Sýr nakrájíme na malé kostičky a s pažitkou ho přidáme k celeru.
  4. Salát opepříme, osolíme podle chuti, přilijeme marinádu a dáme na 20-30 minut do chladničky odležet. Celerový salát podáváme samostatně nebo s čerstvým pečivem.