Žemlové chodské knedlíky s uzeným
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Sádlo škvařené |
1 polévková lžíce |
Kerblík |
2 polévková lžíce |
Majoránka |
1 kávová lžička |
Mléko plnotučné |
4 dl |
Mouka polohrubá |
50 g |
Mouka pšeničná hrubá |
100 g |
Muškátový květ |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Špek |
150 g |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Uzené maso vařené |
170 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Žemle tuková |
4 ks |
Sůl |
2 kávová lžička |
Voda pitná |
2 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli.
- Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.
- V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí.
- Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou.