Žemlové chodské knedlíky s uzeným

Ingredience


Cibule 2 ks
Sádlo škvařené 1 polévková lžíce
Kerblík 2 polévková lžíce
Majoránka 1 kávová lžička
Mléko plnotučné 4 dl
Mouka polohrubá 50 g
Mouka pšeničná hrubá 100 g
Muškátový květ 1 špetka
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Špek 150 g
Sůl 0.5 kávová lžička
Uzené maso vařené 170 g
Vejce slepičí 2 ks
Zázvor mletý 1 špetka
Žemle tuková 4 ks
Sůl 2 kávová lžička
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Žemle nebo housky nakrájíme na kostičky. Vařené uzené maso a špek pokrájíme na kostičky a v pánvi maso se špekem osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou žemli a krátce orestujeme. Vše z pánve vyjmeme, ke zbytku omastku přidáme lžíci sádla, na kterém osmažíme dozlatova cibuli.
  2. Do mísy nasypeme hrubou a polohrubou mouku, přidáme vejce, sůl, pepř, špetku mletého zázvoru, špetku muškátového květu, lžičku majoránky, omytý, drobně pokrájený kerblík, mléko a směs promícháme. Těsto by mělo být řidší. Poté přimícháme vychladlé maso se špekem a žemlí. Těsto necháme asi 15 minut odpočinout.
  3. V hrnci přivedeme k varu asi 2 litry vody s 2 lžičkami soli. Z těsta plnou lžicí odkrajujeme kousky, z nich vytvoříme kulaté knedlíky. Vaříme za občasného promíchání 15 minut. Po uvaření je vyjmeme děrovanou naběračkou, dáme do mísy a propícháme špejlí.
  4. Knedlíky podáváme rozkrojené a ozdobené osmaženou cibulkou.