Kuře Granada
Ingredience
Játra kuřecí |
100 g |
Kuřecí prsa |
750 g |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mléko polotučné |
400 ml |
Mouka pšeničná hladká |
20 g |
Mouka pšeničná hrubá |
200 g |
Olej rostlinný |
120 ml |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
100 ml |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Víno portské |
100 ml |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 25 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do horkého mléka se lžičkou soli přidáme 40 g másla a tenkým praménkem přisypeme hrubou mouku. Za stálého míchání vaříme, až se těsto nelepí na vařečku a na dno nádoby. Odstavíme z ohně a necháme trochu vychladnout.
- Potom postupně vmícháme vejce. Pomocí lžíce vykrajujeme noky a zavaříme je do vařící vody s lžičkou soli. Vaříme asi 5 minut.
- Uvařené noky necháme okapat a udržujeme je v teple.
- Čtyři kuřecí prsní řízky naklepeme a osolíme. Kuřecí játra rozkrájíme na kousky a opepříme.
- Připravené kuřecí plátky v rozehřátém oleji na pánvi asi za 10-12 minut dozlatova opečeme, vyjmeme z pánve a uložíme v teple. Na pánvi potom rozehřejeme máslo, játra na něm osmažíme a hotová přidáme k opečenému kuřeti.
- Do pánve přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme portským vínem, přidáme šlehačku a vše svaříme na hustou omáčku.
- Na ohřáté talíře rozdělíme máslové noky, přidáme opečené kuřecí plátky, na ně navrstvíme opečené kousky jater a přelijeme smetanovo-vinnou omáčkou.