Chodské kontrfále s kysaným zelím

Ingredience


Brambory 1.5 kg
Mouka pšeničná hrubá 260 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 7 dl
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vepřové maso pečené 400 g
Voda pitná 3 l
Zelí kysané 400 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. 500g brambor omyjeme a uvaříme ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme.
  2. Zbylé syrové brambory omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Poté z nich scedíme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k vařeným bramborům. Přidáme hrubou mouku, sůl a vypracujeme těsto.
  3. V hrnci si přivedeme k varu 3 litry vody s 0.5 lžicí soli. Z těsta si plnou lžicí odkrajujeme kousky těsta. Poté v dlaních, které jsme si namočili do studené vody, vytvarujeme kulaté knedlíky.
  4. Opatrně je vhazujeme do vroucí vody, průběžně promícháme a pomalu vaříme 25 - 30 minut podle velikosti. Uvařené kontrfále vybereme sítem, dáme na talíře, přidáme teplé pečené maso, polijeme výpekem z pečeného masa, jako přílohu doložíme kysané zelí a podáváme.