Chodské kontrfále s kysaným zelím
Ingredience
Brambory |
1.5 kg |
Mouka pšeničná hrubá |
260 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Voda pitná |
7 dl |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřové maso pečené |
400 g |
Voda pitná |
3 l |
Zelí kysané |
400 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- 500g brambor omyjeme a uvaříme ve slupce v 7 dl vody doměkka. Vaříme je přibližně 20 minut. Uvařené scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme.
- Zbylé syrové brambory omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Poté z nich scedíme přebytečnou vodu a přidáme do mísy k vařeným bramborům. Přidáme hrubou mouku, sůl a vypracujeme těsto.
- V hrnci si přivedeme k varu 3 litry vody s 0.5 lžicí soli. Z těsta si plnou lžicí odkrajujeme kousky těsta. Poté v dlaních, které jsme si namočili do studené vody, vytvarujeme kulaté knedlíky.
- Opatrně je vhazujeme do vroucí vody, průběžně promícháme a pomalu vaříme 25 - 30 minut podle velikosti. Uvařené kontrfále vybereme sítem, dáme na talíře, přidáme teplé pečené maso, polijeme výpekem z pečeného masa, jako přílohu doložíme kysané zelí a podáváme.