Pečená treska v troubě

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Máslo čerstvé 40 g
Muškátový oříšek 1 špetka
Pepř černý mletý 2 špetka
Pórek 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 200 ml
Sůl 2 špetka
Treska aljašská 1 kg
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pórek opláchneme, odřízneme kořenovou část a zvadlé listy. Nakrájíme na kolečka. Do zapékací nádoby vložíme máslo, necháme rozpustit a vhodíme na něj kolečka pórku.
  2. Opepříme, osolíme a přidáme muškátový oříšek. Zalijeme smetanou a krátce na plotně povaříme. Mezitím předehřejeme troubu na 180 °C.
  3. Do břišní dutiny očištěné tresky i na povrch vetřeme sůl a pepř. Tresku zakapeme šťávou z jednoho citronu, vložíme do zapékací mísy a přikryjeme ji poklicí. Pečeme při teplotě 180 °C celkem 30 minut. Potom odklopíme poklici a pečeme ještě 15 minut. V okamžiku, kdy je možné vytáhnout hřbetní ploutev, je treska upečená.