Omáčka máslová se smetanou

Ingredience


Máslo čerstvé 150 g
Ocet bílý vinný 1 polévková lžíce
Ocet estragonový 1 polévková lžíce
Pepř bílý 1 špetka
Šalotka 2 ks
Smetana 16% (pochoutková) 2 polévková lžíce
Sůl 1 špetka
Víno bílé 100 ml
Vývar rybí 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Dáme ji do kastrolu a přilijeme k ní víno, ocet a rybí vývar. Vaříme směs a odpařujeme tekutinu, dokud nezbydou z původního objemu jenom asi tři lžíce. Ty potom přecedíme přes síto zpátky do kastrolu.
  2. Na kousky nakrájíme máslo a vešleháváme je do tekutiny, ovšem omáčka se nesmí vařit. Vždy jakmile se jeden kousek másla rozpustí, vložíme další a šleháme. Pokračujeme, dokud postupně nezašleháme všechno máslo.
  3. Když vznikne hladká omáčka, přidáme do ní ocet, osolíme ji a opepříme. Nakonec vmícháme smetanu a podáváme.