Omáčka máslová se smetanou
Ingredience
Máslo čerstvé |
150 g |
Ocet bílý vinný |
1 polévková lžíce |
Ocet estragonový |
1 polévková lžíce |
Pepř bílý |
1 špetka |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 16% (pochoutková) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
100 ml |
Vývar rybí |
100 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Šalotku oloupeme a pokrájíme na kostičky. Dáme ji do kastrolu a přilijeme k ní víno, ocet a rybí vývar. Vaříme směs a odpařujeme tekutinu, dokud nezbydou z původního objemu jenom asi tři lžíce. Ty potom přecedíme přes síto zpátky do kastrolu.
- Na kousky nakrájíme máslo a vešleháváme je do tekutiny, ovšem omáčka se nesmí vařit. Vždy jakmile se jeden kousek másla rozpustí, vložíme další a šleháme. Pokračujeme, dokud postupně nezašleháme všechno máslo.
- Když vznikne hladká omáčka, přidáme do ní ocet, osolíme ji a opepříme. Nakonec vmícháme smetanu a podáváme.