Polévka ze sladkovodních ryb

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Celer bulvový 0.5 ks
Máslo čerstvé 40 g
Mrkev kořen 1 ks
Pepř bílý 8 ks
Petržel kořen 1 ks
Petržel - nať 50 g
Rybí odřezky 1.2 kg
Šalotka 2 ks
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 50 g
Víno bílé 500 ml
Voda pitná 1.5 l
Candát obecný 200 g
Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Hrachové lusky 500 g
Mrkev kořen 2 ks
Pórek 1 ks
Pstruh 200 g
Sůl 1 špetka
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Odřezky z ryb propláchneme na sítu dokud z nich neteče úplně čistá voda. Oloupeme šalotku a nasekáme ji nadrobno. Mrkev, petržel a celer omyjeme, oškrábeme a pokrájíme na kostičky.
  2. V kastrolu rozpustíme máslo a vložíme na něj rybí odřezky. Dusíme je a přidáme k nim pokrájenou zeleninu včetně cibule. Dál přidáme bobkový list, tymián, bílý pepř a petrželovou nať. Dusíme a zalijeme vínem. Přilijeme vodu a 20 minut vaříme. Během vaření sbíráme z povrchu pěnu. Cedník vyložíme gázou a rybí vývar přes něj přecedíme. Vše necháme na sítu dobře okapat. Odpaříme vývar z původního množství na 1 litr.
  3. Přichystáme vložku do polévky. Z pórku oddělíme kořenovu část a zelené zvadlé listy. Očistíme mrkev, z lusků hrášky odkrájíme oba konce. Omyjeme zeleninu. Pórek s mrkví rozkrájíme na tenká kolečka, cibuli rozporcujeme na kostičky. Pokrájenou zeleninu povaříme a zchladíme studenou vodou.
  4. Pstruha a candáta nakrájíme na plátky, které dobře omyjeme a osušíme. Osolíme, zakapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kousky o velikosti jednoho sousta. Pak zeleninu a rybí kousky vložíme do vývaru a vaříme 5 minut, dokud nezměknou.
  5. Nakonec děrovanou naběračkou zeleninu s rybami vyjmeme a rozdělíme do hlubokých talířů. Vše zalijeme vývarem a podáváme.