Polévka ze sladkovodních ryb
Ingredience
Bobkový list |
1 ks |
Celer bulvový |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
40 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pepř bílý |
8 ks |
Petržel kořen |
1 ks |
Petržel - nať |
50 g |
Rybí odřezky |
1.2 kg |
Šalotka |
2 ks |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
50 g |
Víno bílé |
500 ml |
Voda pitná |
1.5 l |
Candát obecný |
200 g |
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Hrachové lusky |
500 g |
Mrkev kořen |
2 ks |
Pórek |
1 ks |
Pstruh |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Odřezky z ryb propláchneme na sítu dokud z nich neteče úplně čistá voda. Oloupeme šalotku a nasekáme ji nadrobno. Mrkev, petržel a celer omyjeme, oškrábeme a pokrájíme na kostičky.
- V kastrolu rozpustíme máslo a vložíme na něj rybí odřezky. Dusíme je a přidáme k nim pokrájenou zeleninu včetně cibule. Dál přidáme bobkový list, tymián, bílý pepř a petrželovou nať. Dusíme a zalijeme vínem. Přilijeme vodu a 20 minut vaříme. Během vaření sbíráme z povrchu pěnu. Cedník vyložíme gázou a rybí vývar přes něj přecedíme. Vše necháme na sítu dobře okapat. Odpaříme vývar z původního množství na 1 litr.
- Přichystáme vložku do polévky. Z pórku oddělíme kořenovu část a zelené zvadlé listy. Očistíme mrkev, z lusků hrášky odkrájíme oba konce. Omyjeme zeleninu. Pórek s mrkví rozkrájíme na tenká kolečka, cibuli rozporcujeme na kostičky. Pokrájenou zeleninu povaříme a zchladíme studenou vodou.
- Pstruha a candáta nakrájíme na plátky, které dobře omyjeme a osušíme. Osolíme, zakapeme citronovou šťávou a pokrájíme na kousky o velikosti jednoho sousta. Pak zeleninu a rybí kousky vložíme do vývaru a vaříme 5 minut, dokud nezměknou.
- Nakonec děrovanou naběračkou zeleninu s rybami vyjmeme a rozdělíme do hlubokých talířů. Vše zalijeme vývarem a podáváme.