Postřekovské chlupáče

Ingredience


Cibule 2 ks
Máslo čerstvé 1 polévková lžíce
Sádlo škvařené 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Voda pitná 3 l
Brambory 1.5 kg
Mouka polohrubá 200 g
Mouka pšeničná hladká T 650 50 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve slupce uvařené brambory (500 g) oloupeme, jemně nastrouháme a dáme do mísy. Oloupané syrové brambory (1 kg) omyjeme a jemně nastrouháme do druhé mísy. Vymačkáme je z přebytečné vody a přidáme k uvařeným bramborům. Přisypeme polohrubou a hladkou mouku, sůl a těsto dobře promícháme.
  2. Ve větším hrnci přivedeme k varu 2-3 litry vody se solí. Těsto nabíráme lžící a druhou lžící vytvarujeme (pokud možno) kulaté knedlíky, které vhazujeme do vroucí vody. Lžíce před vykrojením těsta vždy namočíme do studené vody. Během vaření chlupáče občas promícháme. Vaříme je podle velikosti přibližně 20 minut.
  3. Mezitím očistíme a drobně pokrájíme cibule. V pánvi na sádle s máslem cibuli osmažíme dozlatova.
  4. Chlupáče vyjmeme děrovanou naběračkou a propláchneme hned pod studenou vodou, aby nebyly lepkavé. Dáme je mísy, polijeme osmaženou cibulkou i s omastkem, promícháme a hned horké podáváme.