Kuře Marengo podle Jaromíra Trejbala

Ingredience


Cibule 2 ks
Kuře 900 g
Máslo čerstvé 120 g
Mouka pšeničná hladká 40 g
Olej rostlinný 250 ml
Protlak rajčatový 2 polévková lžíce
Sůl 3 kávová lžička
Vejce slepičí 4 ks
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vykostěné kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
  2. Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém másle 10 minut opékáme, opečené kuře uložíme do jiné nádoby.
  3. Mezitím do malého kastrolku nalijeme asi 4 cm oleje, rozpálíme ho a potom do něj vyklepneme vejce. Bílek, který se rozběhne do stran, ihned zachytíme vařečkou a shrneme přes střed vejce, aby mělo svůj správný tvar. Asi po 15 vteřinách vejce obrátíme a po dalších 20 vteřinách je vyndáme, osolíme a udržujeme v teple pro další použití. Vejce smažíme vždy jen po jednom kuse.
  4. Na výpeku z kuřecích porcí dorůžova orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme vodou a suchým bílým vínem, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl s rajským protlakem a do omáčky vložíme opečené maso. Kuře pak přiklopíme a v omáčce na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.
  5. Na talíře rozdělíme porce kuřete, na každou porci položíme 1 vejce a přelijeme omáčkou.