Kuře Marengo podle Jaromíra Trejbala
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Kuře |
900 g |
Máslo čerstvé |
120 g |
Mouka pšeničná hladká |
40 g |
Olej rostlinný |
250 ml |
Protlak rajčatový |
2 polévková lžíce |
Sůl |
3 kávová lžička |
Vejce slepičí |
4 ks |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vykostěné kuřecí čtvrtky naklepeme a osolíme, cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno.
- Osolené kuřecí čtvrtky po obou stranách v kastrole na horkém másle 10 minut opékáme, opečené kuře uložíme do jiné nádoby.
- Mezitím do malého kastrolku nalijeme asi 4 cm oleje, rozpálíme ho a potom do něj vyklepneme vejce. Bílek, který se rozběhne do stran, ihned zachytíme vařečkou a shrneme přes střed vejce, aby mělo svůj správný tvar. Asi po 15 vteřinách vejce obrátíme a po dalších 20 vteřinách je vyndáme, osolíme a udržujeme v teple pro další použití. Vejce smažíme vždy jen po jednom kuse.
- Na výpeku z kuřecích porcí dorůžova orestujeme drobně nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání necháme zasmahnout. Zásmažku zalijeme vodou a suchým bílým vínem, svaříme na řídkou omáčku, přidáme sůl s rajským protlakem a do omáčky vložíme opečené maso. Kuře pak přiklopíme a v omáčce na mírném ohni asi 30 minut dusíme doměkka.
- Na talíře rozdělíme porce kuřete, na každou porci položíme 1 vejce a přelijeme omáčkou.